Lednice v pozoru

Přijdete domů z nákupu, jídlo bezhlavě uložíte do lednice, kam se zrovna vejde a hotovo? Pak možná patříte mezi ty, kteří ho za pár dnů polovinu vyhodí. Poradíme vám, jak lednici správně uspořádat. Nejen že budete mít větší přehled, ale díky správnému uskladnění vám některé potraviny i déle vydrží.

Jedna lednice, více teplot

  • Lednice by měla být ideálně nastavena na teplotu 5 - 6 °C. To však neznamená, že je tato teplota ve všech jejích částech.


  • Nejchladněji (cca 2 °C) je ve spodní části chladničky, v polici nad zásuvkami na ovoce a zeleninu. V těchto místech je vhodné uchovávat čerstvé maso a ryby.


  • Naopak v horním patře lednice je teplota vyšší (zhruba 8 °C). Ideální prostředí pro uchovávání hotových pokrmů a potravin s označením „po otevření uchovejte v chladu“.


  • Vůbec nejteplejším místem chladničky jsou police ve dveřích. Zde se teplota pohybuje mezi 10 a 15 °C. Sem tedy umisťuje produkty, kterým stačí mírné chlazení – dresinky, konzervy, máslo.

Co kam v lednici patří

Zelenina a ovoce do zásuvek

Šuplíčky patří ovoci a zelenině. Zásuvky totiž uchovávají ideální vlhkost. Před vložením do lednice jednotlivé kousky neomývejte, začaly by se kazit rychleji.


Maso a ryby do zimy

Polička těsně nad zásuvkami patří masu a rybám. Je v ní totiž nejnižší teplota.


Šunka a salámy do středu

V prostřední část lednice uchovávejte šunku, salámy a uzeniny. Šunku a salámy, které jsou jen v papíře, je před uskladněním vhodné zabalit do potravinové fólie.


Mléčné výrobky jsou TOP

Do nejvyššího patra umístěte sýry a mléčné výrobky. Ty by totiž měly být co nejdále od masa. Vejít by se sem měly i hotové pokrmy, které jste hned nesnědli. Do nejvyšší police umístěte také vajíčka, ta by měla být v co největším chladu.


Co do dveří?

Spodní patro dveří je určeno lahvím, nad ně můžeme umístit plechovky.
Další polička je vhodná pro skladování másla a margarínu.

Co do lednice nepatří

Lednice není vhodná pro všechny potraviny, některým totiž zbytečně ubírá na chuti nebo prospěšných látkách. Do lednice neumisťujte:

 

Banány – v lednici rychleji zčernají a přijdou o svou sladkou chuť. Rajčata – přicházejí o chuť a jsou moučnější. Meloun – chlad ho připravuje o prospěšné antioxidanty. Brambory – chlad rozkládá škrob a brambory pak mají nepříjemně sladkou chuť. Cibule a česnek – kvůli vlhkosti rychleji měknou a hnijí. Med – v chladu rychleji tuhne a cukernatí. Oleje – v chladu zbytečně tuhnou a kalí se.