Aby se u nás ovoci a zelenině líbilo
Před uskladněním ovoce a zeleninu neomývejte
Plody mají svůj ochranný povrch, který je brání proti hnilobě. Omytím před uskladněním je o tento povrch zbytečně připravíte.
Některé druhy do lednice rozhodně nepatří
Meloun, banány nebo ananas neumisťujte do lednice, zbytečně byste je tak připravili o chuť. V lednici se také nebude dařit bramborám, cibuli a česneku, ty raději uskladněte ve sklepě nebo ve spíži. Dokonce ani rajčata není vhodné vystavovat nízkým teplotám, stejně jako některé ovoce pak přichází o svou sladkou chuť.
Využijte igelitových sáčků
Salát, papriku, mrkev nebo řepu skladujte v lednici v igelitovém sáčku. Zelí, okurku a cuketu zabalte před uskladněním do potravinářské fólie.
Ovoce i zeleninu skladujte v suchu (až na výjimky)
Ovoce a zelenina má ráda suché prostředí. To ovšem neplatí pro brokolici a květák. Věděli jste, že brokolice nebo chřest déle vydrží, pokud jejich stonek ponoříte do sklenice s vodou? Květák a listový salát můžete zase zabalit do vlhkého ubrousku.
Cibule, česnek a brambory potřebují tmu
Tmavý sklep či spíž, to jsou místa, kde se jim bude dařit nejlépe. Že ani jedno z nich doma nemáte? Pak můžete zeleninu umístit do papírových pytlů – ty však nezapomeňte proděravět kvůli přísunu vzduchu.
Obalte stopky banánů do potravinářské fólie
Banány nepatří do lednice - rychleji by zhnědly a ztratily by chuť. Aby vydržely déle, nechte je při pokojové teplotě a obalte jejich stopky potravinářskou fólií.
Bobule do šuplíku
Jahody, maliny a borůvky skladujte v lednici v zásuvce na ovoce. Ideálně je uchovávejte nezabalené v otevřené nádobě.
Citrusy do chladu
Citrusy můžete umístit v lednici do jedné z polic, vždy nezabalené.
Hroznové víno do děravého sáčku
Hroznové víno vám nejdéle vydrží, pokud ho vložíte do lednice v plastovém sáčku s perforací.
Jablka a hrušky nepatří do lednice
Jablka a hrušky patří mezi ovoce, kterému se dobře daří mimo lednici. Můžete je uskladnit ve spíži, ale vydrží i při pokojové teplotě.
Co když půlka zbyde?
Pokud nespotřebujete celý kus ovoce nebo zeleniny, zabalte jeho zbylou část do potravinové fólie a spotřebujte během jednoho nebo dvou dnů.