Dejte potraviny k ledu

Mražení je jedním ze způsobů, jak uchovat potraviny co nejdéle. Navíc si díky němu můžete dopřát sezonní suroviny po celý rok. Při zamrazování je však důležité myslet na několik zásad. Připravili jsme pro vás přehled, abyste věděli, jak na to.

Před samotným zamrazením

  1. Ujistěte se, že potraviny, které se chystáte zamrazit, jsou kvalitní a čerstvé.
  2. Jednotlivé potraviny umisťujte do samostatných boxů nebo sáčků, aby nepřijímaly okolní chutě a vůně.
  3. Každý box či sáček opatřete štítkem s názvem produktu a datem zamrazení.
  4. Ze sáčků vytlačte všechen přebytečný vzduch. 
  5. Ujistěte se, že má váš mrazák správnou teplotu, pro dlouhodobé zamrazování je ideální – 18 °C.
  6. Potraviny před mrazením nesolte ani jinak nekořeňte.
  7. Pokud mrazíte maso, vložte mezi jednotlivé plátky fólii, aby k sobě nepřimrzly.
  8. Před zmražením upravte potraviny tak, jako byste je rovnou spotřebovali. Př. mrkev předkrájejte na kolečka.
  9. Nikdy do mrazáku neumisťujte horké potraviny, vždy by měly mít pokojovou teplotu.

Jak správně zamrazit jednotlivé druhy potravin

Maso

Maso je potravinou vhodnou k zamrazování. Lepší je v mrazáku skladovat to libové, tučné části můžete před zamrazením odřezat. Maso po rozmražení urychleně zpracujte a nikdy ho nezamrazujte znovu. Maso v mrazáku vydrží až jeden rok.

 

Ovoce a zelenina

Zamrazování ovoce a zeleniny je velmi populární. Díky mrazáku si můžeme dopřát sezonní plody po celý rok. Ke zmrazování jsou vhodné všechny druhy ovoce a zeleniny kromě těch, které obsahují vysoký podíl vody, tedy okurky, rajčata nebo hlávkový salát. Jednou rozmrazené ovoce či zeleninu už není dobré znovu zamrazovat, proto je lepší ji uchovávat po menších částech a vždy rozmrazit přesně tolik, kolik zrovna potřebujeme.

Houby

I houby jsou vhodnou surovinou pro zamrazování. Jen je potřeba je před uskladněním tzv. blanšírovat – jedná se o krátké povaření hub v osolené vodě, čímž je zbavíme všech nežádoucích látek. Ve velkém hrnci vaříme houby asi 5 minut, následně je necháme okapat, vychladnout a naporcované umístíme do mrazicích sáčků. Samozřejmostí je, že skladujeme pouze houby zdravé, nečervivé a řádně očištěné. 

 

Bylinky

I bylinky můžeme zamrazit. Stačí je omýt, nasekat, vsypat do tvořítka na led, zalít vodou a vložit do mrazáku. Zmrzlé kostky následně přesypte do sáčků a máte hotovo. Stejným způsobem můžete uchovávat třeba i vývar. 

Co do mrazáku nepatří

Existuje řada potravin, které do mrazáku nepatří:


Mléko a mléčné výrobky, vejce, brambory, zelenina s vysokým obsahem vody, kořeněná jídla, párky, majonéza, šumivé nápoje, tuk, uzené maso a šunka.