Jak vybrat a skladovat maso
Výběr masa
Předtím, než se vydáte na nákup masa, je vhodné si promyslet, co konkrétního z něj budete chtít připravit. Pro každý pokrm se hodí jak jiný druh, tak jiná část. Vždy si tedy nejdříve určete recept a pak shánějte ten nejvhodnější kousek, abyste z výsledku nebyli zbytečně nemile překvapeni.
Hovězí
Při nákupu hovězího masa se nejprve zaměřte na jeho barvu. Výrazná barva značí, že se zvíře mohlo volně pohybovat, bylo živeno čerstvou potravou a přijímalo hodně železa. Maso čerstvě po porážce má výrazně červenou barvu. Vyzrálé kousky, vhodnější pro kuchyňskou úpravu, jsou tmavší. Hovězí maso je nutné nechat vyzrát, aby bylo křehčí a chutnější. Můžete ho nechat dozrát i doma v lednici zabalené do potravinářské fólie. Vyzrálý kousek poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstanou na něm vaše otisky.
Vepřové
Na rozdíl od hovězího masa není potřeba nechávat vepřové vyzrát. Důkazem jsou zabijačky, kdy se maso konzumuje bezprostředně po porážce. I zde se u výběru řiďte barvou. U vepřového masa platí, že čím je tmavší, tím je starší, má hrubší vlákna a hrozí, že bude tužší. Rozhodně tedy upřednostňujte maso světlejší, které je mladší a zároveň křehčí. Dejte si však pozor na vybledlé, vodnaté kousky – značí špatné zacházení před porážkou a maso není kvalitní.
Kuřecí
Pokud kupujete kuře v celku, je důležité, aby na něm nebyly viditelné otlaky, oděrky nebo pohmožděniny. Kůže musí být zkrátka nepoškozená. Rozhodně se vyhněte kouskům, na kterých jsou patrné krvavé skvrny. Barva kuřecího masa by měla být zdravá, narůžovělá. U celých kuřat není na škodu nažloutlá barva.