Jak vybrat a skladovat maso

Kuřecí, hovězí a vepřové. Tyto druhy masa konzumujeme v Česku nejčastěji. Abyste si na masitých pokrmech opravdu pochutnali a mohli z masa zpracovat maximum, je potřeba věnovat náležitou pozornost jeho výběru a následnému skladování. Společně si prozradíme, jak na to.

Výběr masa

Předtím, než se vydáte na nákup masa, je vhodné si promyslet, co konkrétního z něj budete chtít připravit. Pro každý pokrm se hodí jak jiný druh, tak jiná část. Vždy si tedy nejdříve určete recept a pak shánějte ten nejvhodnější kousek, abyste z výsledku nebyli zbytečně nemile překvapeni.


Hovězí

Při nákupu hovězího masa se nejprve zaměřte na jeho barvu. Výrazná barva značí, že se zvíře mohlo volně pohybovat, bylo živeno čerstvou potravou a přijímalo hodně železa. Maso čerstvě po porážce má výrazně červenou barvu. Vyzrálé kousky, vhodnější pro kuchyňskou úpravu, jsou tmavší. Hovězí maso je nutné nechat vyzrát, aby bylo křehčí a chutnější. Můžete ho nechat dozrát i doma v lednici zabalené do potravinářské fólie. Vyzrálý kousek poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstanou na něm vaše otisky. 


Vepřové

Na rozdíl od hovězího masa není potřeba nechávat vepřové vyzrát. Důkazem jsou zabijačky, kdy se maso konzumuje bezprostředně po porážce. I zde se u výběru řiďte barvou. U vepřového masa platí, že čím je tmavší, tím je starší, má hrubší vlákna a hrozí, že bude tužší. Rozhodně tedy upřednostňujte maso světlejší, které je mladší a zároveň křehčí. Dejte si však pozor na vybledlé, vodnaté kousky – značí špatné zacházení před porážkou a maso není kvalitní. 


Kuřecí

Pokud kupujete kuře v celku, je důležité, aby na něm nebyly viditelné otlaky, oděrky nebo pohmožděniny. Kůže musí být zkrátka nepoškozená. Rozhodně se vyhněte kouskům, na kterých jsou patrné krvavé skvrny. Barva kuřecího masa by měla být zdravá, narůžovělá. U celých kuřat není na škodu nažloutlá barva.

Skladování masa

Když si domů přinesete kvalitní kus, který hodláte zpracovávat až později, je nutné maso řádně uskladnit.


V lednici

Maso skladujeme v chladu v ledničce. Vždy je potřeba ho důkladně zabalit a uložit do police s potravinami, které jsou rovněž určeny k tepelné úpravě. Ideálním místem lednice pro uložení masa je polička těsně nad zásuvkami pro ovoce a zeleninu. U baleného masa se vždy řiďte datem spotřeby, maso podléhá rychlé zkáze, neriskujte tedy konzumaci prošlého masa. Čerstvé maso z pultového prodeje zkonzumujte do 2 až 4 dnů.


V mrazáku

Maso můžete samozřejmě i zamrazit. K tomuto účelu však vždy vybírejte čerstvé kusy. Maso můžete uložit do vakuových krabiček nebo důkladně zabalit do potravinářské fólie. Nezapomeňte na jednotlivé balíčky umístit štítky s informacemi o druhu masa a datu zamrazení. Pak se budete ve svém mrazáku snáze orientovat. Drůbež a vepřové maso vydrží v mrazáku 4 měsíce, hovězí pak až 6 měsíců. 

Jak maso rozmrazit?

Možná vám to bude připadat zvláštní, ale nejlepší způsob, jak rozmrazit maso, je nechat ho ve studené vodě. A to nejlépe v obalu, ve kterém jste ho zamrazili, abyste zabránili přístupu bakterií.


Maso můžete rovněž nechat rozmrazovat v lednici. Používání mikrovlnné trouby se k tomuto účelu nedoporučuje, jelikož maso tak snadno připravíte o jeho kvalitu. Určitě se vyhněte rozmrazování na topení nebo na sluníčku, maso by se zkazilo a mohli byste ho rovnou vyhodit.

Náš tip: Zpracujte celé kuře podle receptů Martina Škody!

Nákupem celého kuřete můžete ušetřit a navíc hodně získat. Pokud si nevíte rady, jak zpracovat všechny jeho části, nechte se inspirovat Martinem Škodou, který zužitkuje vše od prsou po skelety. Všechny jeho recepty najdete zde.