Cibule je základ

O tom, že cibule je základ kulinářských úspěchů, není pochyb. Pokrmům propůjčuje aroma, plnou chuť i příjemnou sladkost. Aby nám vydržela co nejdéle, je potřeba věnovat náležitou pozornost jejímu výběru při nákupu i jejímu uskladnění.

Jak správně vybrat cibuli

Na kvalitě cibule se značně podepisuje způsob, jakým je před prodejem skladována. Na co je potřeba dát pozor při jejím výběru? Kvalitní cibule musí mít lesklou, hladkou slupku, musí být úměrně těžká ke své velikosti, a hlavně musí být zcela tvrdá. 

Rozhodně se vyhýbejte vyschlým, měkkým a lehkým cibulím. Ty by vám v kuchyni bohužel už moc neposloužily. Na cibuli by se rovněž neměl objevovat ani náznak černé plísně. Nesahejte ani po cibulích, na kterých je patrný zelený klíček. Ten značí, že cibule byla skladována v teple a nebude již úplně kvalitní.

Kde a jak cibuli skladovat

Cibule dostupná v obchodech má již vysušenou slupku a je tedy vhodná i k dlouhodobějšímu skladování. Důležité je vybrat suché, temné a chladné místo, tam se bude cibuli dařit nejlépe. Ve vzdušných dřevěných bedýnkách můžete cibuli skladovat na zemi nebo nižších policích ve spíži. 


Náš tip: Cibuli se dobře daří na vzdušných místech, můžete ji tedy bez obav zavěsit. K tomu vám dobře poslouží starší čistá silonka, do které umístíte cibuli jednu po druhé a jednotlivé kusy oddělíte uzlíky. Jakmile budete cibuli potřebovat, jednoduše ji odstřihnete