Pro média
ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ! TŘI SKVĚLÉ RECEPTY Z VELIKONOČNÍCH VAJÍČEK
Praha, 16. března 2021
Ačkoliv letošní Velikonoce budou jiné, přesto si tento tradiční svátek většina z nás nenechá ujít a dodrží tradice. K těm patří i velikonoční vajíčka, která budeme zdobit alespoň v kruhu našich nejbližších. Pro spoustu rodin to bude čas a způsob, jak na chvíli zapomenout na současné dění a strávit čas se svými dětmi a při zdobení vajíček jim připomenout tradice našich předků. Často ovšem vajíček ozdobíme podstatně víc, než dokážeme spotřebovat. A pak je tady takřka nerudovská otázka: „Co s nimi?“
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém. Jen v EU se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla a nelichotivou bilanci máme i v Česku, kde ročně proplýtváme přes 800 000 tun potravin. Dobrou zprávou ale je, že se čím dál více velkých společností snaží plýtvání radikálně omezit. Současně jde o oblast, v níž může každý z nás přispět ke zlepšení, aniž by se, jakkoliv omezoval. Naopak, ještě si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Třeba právě z velikonočních vajíček.
Velikonoce jsou nejenom nejvýznamnějším křesťanským svátkem připomínajícím si zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale v našich končinách se z nich rovněž stala příležitost k vítání jara spojená s řadou lidových tradic, symbolů a pokrmů.
A jedním z nich je právě vejce, které je symbolem nového života a v mnoha kulturách i plodnosti, života a vzkříšení. Tradice jejich barvení a zdobení může dokonce sahat až do pravěku, jisté je, že se na svátky jara vajíčka barvila červeně (symbol dělohy) už ve starověkém Egyptě a Persii. Mimochodem, i označení „kraslice“ je odvozeno od červené barvy. Lidová tradice zdobení vajec přetrvává naštěstí dodnes a je zábavou pro děti i dospělé.
Zdobení vajec předchází činnosti, kterou zejména děti na Velikonocích milují – koledování. Kromě sladkostí do košíků koledníků ve velkém přibývají i zdobená vejce, uvařená natvrdo. Není divu, že doma se jich pak v lednici sejdou desítky. Co s nimi, když ze strávníků vyprchá prvotní nadšení a chuť? Určitě to není ani v nejmenším důvod se jich zbavovat. Naopak je to skvělá příležitost ke kreativitě a tomu, jak se blýsknout perfektním kulinářským zážitkem pro všechny.
Stejně jako v jiných případech nám bude cenným rádcem kuchař Martin Škoda, který se ve spolupráci s PENNY už třetím rokem věnuje receptům z potravin, které zbyly, a skončily by jinak pravděpodobně vyhozené v odpadkovém koši. „Naše přebytečná velikonoční vejce ale tento osud díky následujícím třem receptům nepotká. Připravíme si společně vejce v kořeněné zeleninové marinádě, která za čtyři hodiny až čtyři dny natáhnou zajímavou chuť, zkusíme i českou klasiku s hráškem, a to jak v masové, tak vegetariánské variantě, a čeká nás i skvělý salát, který poslouží i jako příloha k masu,“ říká Martin Škoda a připojuje své recepty, jak zužitkovat to, co by řada z nás zbytečně vyhodila.
VEJCE VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU S ČERVENOU ŘEPOU A CIBULÍ
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 5 MINUT | MARINOVÁNÍ: NEJMÉNĚ 4 HODINY
6–10 vajec, vařených natvrdo
NA NÁLEV:
- 400 ml vody
- 200 ml octa
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce soli
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- snítka čerstvého kopru
- 2 červené řepy, oloupané,
- nakrájené na kousky
- 1 červená cibule, oloupaná,
- nakrájená na tenké plátky
K PODÁVÁNÍ:
- sůl a pepř
- majonéza nebo smetanový dip
- snítky kopru
- pečivo
Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření, přidejte řepu, cibuli a vše krátce povařte. Nálev nechte trochu vychladnout. Oloupaná vejce vložte do přiměřeně velké nádoby s uzávěrem a zalijte je nálevem. Nádobu zavřete a vejce v ní nechte marinovat aspoň 4 hodiny v lednici, radši ale několik dnů. Pak vejce vyndejte, podélně rozpůlená rozdělte na talíře, kam přidejte z marinády i červenou řepu a cibuli. Mírně osolte a opepřete. Podávejte s majonézou či dipem, koprem a pečivem.
SMETANOVÝ HRÁŠEK S MÁSLOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM
5 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | VAŘENÍ: 40 MINUT
NA HRÁŠEK:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 300 ml mléka
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce octa
500 g hrášku, čerstvého nebo mraženéhoPraha, 16. březen 2021
Ačkoliv letošní Velikonoce budou jiné, přesto si tento tradiční svátek většina z nás nenechá ujít a dodrží tradice. K těm patří i velikonoční vajíčka, která budeme zdobit alespoň v kruhu našich nejbližších. Pro spoustu rodin to bude čas a způsob, jak na chvíli zapomenout na současné dění a strávit čas se svými dětmi a při zdobení vajíček jim připomenout tradice našich předků. Často ovšem vajíček ozdobíme podstatně víc, než dokážeme spotřebovat. A pak je tady takřka nerudovská otázka: „Co s nimi?“
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém. Jen v EU se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla a nelichotivou bilanci máme i v Česku, kde ročně proplýtváme přes 800 000 tun potravin. Dobrou zprávou ale je, že se čím dál více velkých společností snaží plýtvání radikálně omezit. Současně jde o oblast, v níž může každý z nás přispět ke zlepšení, aniž by se, jakkoliv omezoval. Naopak, ještě si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Třeba právě z velikonočních vajíček.
Velikonoce jsou nejenom nejvýznamnějším křesťanským svátkem připomínajícím si zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale v našich končinách se z nich rovněž stala příležitost k vítání jara spojená s řadou lidových tradic, symbolů a pokrmů.
A jedním z nich je právě vejce, které je symbolem nového života a v mnoha kulturách i plodnosti, života a vzkříšení. Tradice jejich barvení a zdobení může dokonce sahat až do pravěku, jisté je, že se na svátky jara vajíčka barvila červeně (symbol dělohy) už ve starověkém Egyptě a Persii. Mimochodem, i označení „kraslice“ je odvozeno od červené barvy. Lidová tradice zdobení vajec přetrvává naštěstí dodnes a je zábavou pro děti i dospělé.
Zdobení vajec předchází činnosti, kterou zejména děti na Velikonocích milují – koledování. Kromě sladkostí do košíků koledníků ve velkém přibývají i zdobená vejce, uvařená natvrdo. Není divu, že doma se jich pak v lednici sejdou desítky. Co s nimi, když ze strávníků vyprchá prvotní nadšení a chuť? Určitě to není ani v nejmenším důvod se jich zbavovat. Naopak je to skvělá příležitost ke kreativitě a tomu, jak se blýsknout perfektním kulinářským zážitkem pro všechny.
Stejně jako v jiných případech nám bude cenným rádcem kuchař Martin Škoda, který se ve spolupráci s PENNY už třetím rokem věnuje receptům z potravin, které zbyly, a skončily by jinak pravděpodobně vyhozené v odpadkovém koši. „Naše přebytečná velikonoční vejce ale tento osud díky následujícím třem receptům nepotká. Připravíme si společně vejce v kořeněné zeleninové marinádě, která za čtyři hodiny až čtyři dny natáhnou zajímavou chuť, zkusíme i českou klasiku s hráškem, a to jak v masové, tak vegetariánské variantě, a čeká nás i skvělý salát, který poslouží i jako příloha k masu,“ říká Martin Škoda a připojuje své recepty, jak zužitkovat to, co by řada z nás zbytečně vyhodila.
VEJCE VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU S ČERVENOU ŘEPOU A CIBULÍ
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 5 MINUT | MARINOVÁNÍ: NEJMÉNĚ 4 HODINY
6–10 vajec, vařených natvrdo
NA NÁLEV:
- 400 ml vody
- 200 ml octa
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce soli
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- snítka čerstvého kopru
- 2 červené řepy, oloupané,
- nakrájené na kousky
- 1 červená cibule, oloupaná,
- nakrájená na tenké plátky
K PODÁVÁNÍ:
- sůl a pepř
- majonéza nebo smetanový dip
- snítky kopru
- pečivo
Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření, přidejte řepu, cibuli a vše krátce povařte. Nálev nechte trochu vychladnout. Oloupaná vejce vložte do přiměřeně velké nádoby s uzávěrem a zalijte je nálevem. Nádobu zavřete a vejce v ní nechte marinovat aspoň 4 hodiny v lednici, radši ale několik dnů. Pak vejce vyndejte, podélně rozpůlená rozdělte na talíře, kam přidejte z marinády i červenou řepu a cibuli. Mírně osolte a opepřete. Podávejte s majonézou či dipem, koprem a pečivem.
SMETANOVÝ HRÁŠEK S MÁSLOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM
5 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | VAŘENÍ: 40 MINUT
NA HRÁŠEK:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 300 ml mléka
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce octa
500 g hrášku, čerstvého nebo mraženého