K LÉTU PATŘÍ JAHODY
Jak správně vybrat jahody
V obchodě
Pokud jahody nepěstujete doma na zahrádce, pak je asi nejčastěji pořizujete právě v obchodě. Na co si dát při nákupu pozor? Než vaničku s jahodami vložíte do košíku, zkontrolujte, zda nejsou plody pomačkané nebo se z nich neuvolňuje šťáva. Ovoce by mělo mít zdravě červenou barvu, vyhněte se nedozrálým, světlým až zeleným jahodám. Sáhněte po takových, které mají zdravě červenou barvu. Tmavě červená barva je známka přezrání a tyto plody se začnou rychle kazit.
U jahod rozlišujeme dvě jakostní třídy. Označení jakosti však není povinné uvádět.
- Výběrová jakost: Jahody vynikající jakosti. Plody jsou prosté všech nedostatků s výjimkou velmi lehkých povrchových vad, které nenarušují celkový vzhled.
- I. jakost: Jsou povoleny lehké vady tvaru a bílé zbarvení nepřesahující jednu desetinu celkového povrchu plodu. Na povrchu se mohou objevit drobné otlaky.
- II. jakost: Sem spadají jahody, které nelze zařadit do vyšších jakostí, ale splňují minimální požadavky. Jsou povoleny větší vady tvaru a bělavé zbarvení se může objevit až na jedné pětině povrchu plodu. Ve II. jakostní třídě jsou patrné i kusy s otlaky, u kterých nehrozí, že se rozšíří. Mohou se objevit lehké stopy zeminy.
Samosběr
Další možností, jak si opatřit jahody, je samosběr. Ten má tu výhodu, že si vyberete přesně takové kousky, které se vám líbí, a máte jistotu, že jsou zaručeně čerstvé. Samosběry obvykle začínají na přelomu května a června. Jahody je nejlepší sbírat v ranních hodinách, kdy jsou ještě přirozeně chladné. Vždy je trhejte i s krátkou stopkou, díky tomu vám déle vydrží.
Jak jahody skladovat
Jahody jsou velmi choulostivé ovoce a nejsou vhodné pro dlouhodobější skladování. Pokud je nekonzumujete hned, skladujete je v lednici, ideálně v přihrádce na ovoce při teplotě 1–5 °C, tam vám vydrží 2–5 dnů. Jahody před uskladněním nikdy nezbavujte stopky. Nejlépe uděláte, když budete jahody skladovat tak, aby se jednotlivé plody vzájemně nedotýkaly.
Pokud si chcete jahody uchovat na později, můžete je zamrazit. Jak správně mrazit potraviny se dozvíte ZDE. Jedním z nejoblíbenějších letních osvěžení je bezesporu jahodová zmrzlina. Nemusíte pro ni do obchodu, můžete si ji připravit i sami právě z mražených jahod.