Jaký řez zvolit?
Obecně doporučuji vybírat hlavně takové části vepřového, které jsou tučnější, protože právě tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost. Stejně tak je dobré zvolit vždycky spíše maso, které je na kosti – i díky tomu bude křehčí a plné chuti.
Nejradši ze všeho používám na gril vepřovou krkovici, to je podle mě vůbec nejlepší a zároveň také jeden z nejlevnějších řezů! Krkovice je krásně prorostlá, takže vždycky zůstane hezky šťavnatá.
Samozřejmě se hodí i panenka, ta už je ale dražší. Navíc si musíte dávat pozor, aby zůstala po ugrilování uprostřed hezky růžová, nesmíte ji vysušit, jinak už to nikdy nebude ono. Pokud máte možnost, grilujte panenku v celku a nakrájejte ji až těsně před podáváním.
Pokud se rozhodnete pro vepřovou pečeni, je to také dobrá volba. Vždycky ale bude lepší, když sáhnete po variantě na kosti, tzv. kotletě, protože právě kost zaručí, že i jinak méně šťavnatá pečeně si udrží více šťávy.
Ideální koření na vepřové
Základem každé marinády by měla být sůl (na 1 kg asi 18 g), černý pepř (na 1 kg asi 1 malá lžička) a také maličko cukru (na 1 kg asi 1/2 lžičky). Možná si říkáte, proč právě cukr? Věřte tomu, že právě tohle malé množství „tvrdí muziku“. Cukr na povrchu masa totiž zkaramelizuje, maso chytne barvu, a tím pádem také další chuť.
Dále si s vepřovým skvěle rozumí mletý česnek, který se na rozdíl od čerstvého nebude na grilu tolik přichytávat, mletá paprika, mletá hořčice, mleté nové koření, mletý koriandr, chilli, ale také bobkový list, ideálně opět v mleté variantě (seženete ho bez problému na internetu). Právě bobkový list je koření, které krásně zvýrazní chuť masa a dodá mu další rozměr (přitom stačí opravdu málo, 1/2 lžičky na 1 kg masa).
Nebojte se ale sáhnout ani po bylinkách – třeba tymián, šalvěj a rozmarýn jsou na vepřové naprosto ideální.