Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z oschlých bylinek


Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
Bramborový salát, křupavé bagetky, míchané saláty, těstoviny, grilovaná kukuřice, chřest… to všechno jsou skvělé přílohy ke grilovaným masům. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, že na grilu můžete s přehledem připravit taky kořenovou zeleninu? Pokud ne, tak právě teď máte tu možnost:-) Rozhodnul jsem se, že z lednice vytáhnu zbytky kořenové zeleniny, vezmu úplně všechny kusy, i ty trochu „jeté“, oschlé, a udělám z nich skvělou přílohu k BBQ, která obstojí i sama o sobě.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na zeleninu
4
červené řepy
velký svazek starší mrkve
3
červené cibule
1 svazek
ředkviček
1
kedlubna
svazek jarní cibulky
2 lžíce
olivového oleje

Na dresink
1 hrst
ovadlých bylinek (listová petrželka, bazalka, pažitka…)
2
stroužky česneku
1 lžíce
tekutého medu
2 lžíce
vinného octa
4 lžíce
olivového oleje
sůl, pepř

Příprava

1
Ze všeho nejdřív se pusťte do řepy. Zabalte ji do alobalu a prostě hoďte do ohniště. Zhruba za 60, maximálně 90 minut bude hotová.
2
Poté dejte na gril mrkev. Neloupejte ji ani nemyjte, jenom ji za občasného otáčení grilujte tak, jak je, dokud nezčerná a nebude al dente. Přidejte taky přepůlenou kedlubnu, cibule a celé ředkvičky. Zeleninu grilujte u strany grilu na nepřímém ohni. Jakmile změkne, dejte ji stranou. Zabere to asi 10 až 15 minut, podle druhu zeleniny.
3
Nejkratší dobu bude trvat příprava jarních cibulek. Ty jednoduše prohoďte s trochou oleje a grilujte cca 5 minut taktéž na nepřímém ohni.
4
„Černé“ mrkve oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibule oloupejte a rozdělte na jednotlivé vrstvy, kedlubnu a červenou řepu také oloupejte a nakrájejte na plátky. Ředkvičky a jarní cibulky přepulte.
5

Škoda nevědět:

Řepu můžete předpéct i v troubě – jednoduše na plechu, ani ji nemusíte balit do alobalu. Při 190 stupních to zabere zhruba 90 minut.
6
Česnek utřete se solí najemno a dejte do misky, přidejte nasekané bylinky, med, olej, ocet, sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte. Dresinkem zalijte ještě vlažnou zeleninu a nechte vše chvíli marinovat. Podle potřeby zeleninu dochuťte a podávejte.