Beránek


Příprava
20 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 4
    vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g
    másla + na vymazání formy
  • 250 g
    krupicového cukru
  • 250 g
    tvarohu, měkkého, tučného
  • 250 g
    polohrubé mouky, prosáté + na vysypání formy
  • 1 sáček
    kypřicího prášku do pečiva
  • 1 sáček
    vanilkového cukru
  • 1
    citrón, nastrouhaná kůra
  • moučkový cukr
  • 2
    rozinky (nemusí být)
  • mašle na ozdobu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 180 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V robotu nebo ručně utřete žloutky, máslo a cukr do pěny. Pak přidejte po částech tvaroh a postupně mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vpravte do těsta. Těsto vylijte do beránkové formy a pečte 50 minut nebo až zapíchnutá špejle zůstane po vytažení suchá.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Upečeného beránka vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout a pak opatrně vyklopte, pocukrujte ho, chcete-li, vložte mu rozinky jako očka a uvažte mašli.