Borůvkové koláče


Příprava
45 min
Hotovo za
25 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
  • 250 ml
    plnotučného mléka, vlažného
  • 65 g
    krupicového cukru
  • 65 g
    hladké mouky
  • 35 g
    čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 2
    žloutky + 115 g másla
  • 1
    sáček vanilkového cukru
  • 1
    rozšlehaný žloutek na potření

Na náplň
  • 1 l
    borůvek
  • 3
    lžíce krupicového cukru

Na drobenku
  • 200 g
    hrubé mouky
  • 200 g
    moučkového cukru + na poprášení
  • 100 g
    másla, nakrájeného
  • 1
    žloutek

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V misce smíchám část mléka s trochou cukru a mouky, rozdrobím droždí a nechám vzejít kvásek. Jakmile se kvásek zpění, vliju ho do zadělávací mísy, kam jsem prosela zbylou mouku, přidala sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, zbylé mléko a vanilkový cukr. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    A začnu těsto zadělávat vařečkou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pomoučněnou pracovní plochu. Dlouho a pečlivě ho hnětu, až je vláčné, hladké a nelepí se. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak těsto rozdělím na 8 bochánků a vytvaruju z nich koláče o průměru asi 15 cm. Okraje udělám silnější. Položím je na plech vyložený pečicím papírem. (Anebo na plech 35×40 cm s pečicím papírem válečkem rozprostřu těsto a pak prsty po celém obvodu vymačkám asi centimetrový okraj.) Okraje těsta potřu žloutkem.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Udělám drobenku: v misce prsty promnu a spojím mouku, cukr, máslo a žloutek na drobné hrudky. Na koláče rozložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak droben­kou.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřeju troubu na 170 °C, zatím nechám koláče 15 minut kynout. Peču je 20–25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Vychladlé koláče zlehka pocukruju.