Borůvkové semifreddo


Příprava
30 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 500 g
    směsi borůvek a ostružin
  • 8 ml
    vody
  • 4
    lžíce krupicového cukru
  • 0.5
    sáčku vanilkového cukru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 480 g
    smetany ke šlehání, vychlazené
  • 5
    žloutků
  • 200 g
    krupicového cukru
  • další borůvky na ozdobu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte v kastrolu borůvky a ostružiny s vodou, oběma cukry, citronovou šťávou i kůrou a přiveďte k mírnému varu. Vařte 15–20 minut, až směs zhoustne. Sundejte z plotýnky, vmíchejte skořici, muškátový oříšek a nechte vychladnout.
  2. accessibility.recipes.cookingstep


    Formu o objemu zhruba 1,5 litru vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Ušlehejte smetanu do polotuha a dejte ji do ledničky.

  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Žloutky s cukrem dejte do velké žáruvzdorné mísy, položte ji na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 4–5 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Sundejte ji z vodní lázně a šlehejte ještě 5 minut.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Ušlehanou smetanu opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Vlijte třetinu hmoty do připravené formy a na ni naneste třetinu borůvek a ostružin. Špičkou nože vytvořte „mramorový“ efekt. Vrstvy opakujte. Formou zatřeste, abyste odstranili vzduch, zakryjte ji fólií a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku, ještě lépe přes noc.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Před podáváním nechte semifreddo 15 minut v pokojové teplotě. Vyjměte ho z formy, ozdobte borůvkami a podávejte.