Bramborový chléb


Příprava
30 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Pečivo
  • Snídaně

Ingredience

Počet porcí
 
.

200 g
brambor
20 g
čerstvého droždí
1
lžička krupicového cukru
cca 400 ml vlažné vody
75 g
slaniny, nakrájené na drobné kostičky
150 g
žitné celozrnné mouky
200 g
hladké pšeničné mouky + na posypání
1
lžička soli
1
 lžička drceného kmínu

Příprava

1
Předehřejte troubu na 200 °C.
2
Umyté a neloupané brambory upečte doměkka, oloupejte je a nechte vystydnout. Pak je propasírujte nebo nastrouhejte do mísy.
3
Droždí rozdrobte do 200 ml vlažné vody, přidejte cukr a nechte vzejít.
4
Na suché pánvi opražte slaninu, nakrájenou na velmi drobno.
5
Brambory v míse zasypejte oběma moukami, solí, kmínem a opraženou slaninou. Přilijte nejdřív 200 ml vody s droždím, vypracujte důkladně těsto dohladka, podle potřeby přilévejte další vodu. Těsto zakryjte nahřátou utěrkou a nech­te kynout 2 hodiny. Můžete ho taky nechat kynout přikryté potravinářskou fólií přes noc v lednici.
6
Vykynuté těsto vyklopte na vál, vytvarujte hladký bochník, posypte ho moukou, několikrát bochník ostrým nožem příčně rozřízněte a nechte znovu kynout na teplém místě pod utěrkou asi 1 hodinu.
7
Předehřejte troubu na 220 °C, na dno položte kastrůlek s ½ litru vody. Bochník podsypaný moukou pečte v předehřáté troubě 30–40 minut.
8
Nakonec ho nechte vychladnout na mřížce.