Bramboračka


Příprava
15 min
Hotovo za
25 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 2
    hrsti sušených hub
  • 4
    brambory, nakrájené na kostky
  • 2
    mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
  • 1
    celer, oloupaný a přepůlený
  • 1
    celá cibule, oloupaná
  • menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • kostka bujonu (nemusí být)
  • 50 g
    másla
  • 50 g
    hladké mouky
  • sůl a pepř
  • majoránka podle chuti
  • stroužky česneku, drcené
  • vejce
  • čerstvá petrželka

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Do velkého hrnce dám vařit 1,5 litru vody, brambory a všechnu zeleninu. Přidám předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Posypu hrstkou čerstvé petrželky a je hotovo.