Hráškový restaurant


Příprava
15 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na polévku
  • 2
    lžíce másla
  • 400 g
    mraženého hrášku
  • 300 ml
    zeleninového vývaru
  • 200 ml
    mléka
  • 200 ml
    smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

K nasycení
  • 4
    střední brambory, oloupané, nakrájené na malé kousky
  • 2
     lžíce másla
  • 125 ml
    mléka, ohřátého

Na ozdobu
  • 1
    větší rohlík, nakrájený na tenká kolečka
  • 1
    lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • nasekaná pažitka

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Ještě než začnete vařit polévku, rozehřejte troubu na 180 °C, na plech rozprostřete kousky rohlíku, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte, až budou krásně zlaté.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím uvařte v osolené vodě brambory, hotové sceďte, osolte, přidejte máslo, rozmačkejte je a postupně přilévejte mléko a nakonec promíchejte na bramborovou kaši.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Až se budou brambory vařit, v hrnci krátce opečte na másle hrášek, osolte ho a zalijte vývarem, přiveďte k varu a pár minut vařte. Pak hrnec odstavte, přilijte k hrášku s vývarem mléko i smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Polévku vraťte na oheň a ještě pár minut vařte. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Při podávání dejte na dno polévkového šálku nebo talíře 2 lžíce či 2 kopečky z dávkovače na zmrzlinu bramborové kaše, vlijte tolik polévky, aby kaše vyčnívala, a do kaše zapíchněte plátky rohlíku, opepřete a ozdobte pažitkou.