Hustá hovězí polévka


Příprava
15 min
Hotovo za
110 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

1.5
lžíce olivového oleje
500 g
hovězích kostek na guláš
0.5
lžičky soli
0.5
lžičky mletého pepře
1
cibule, nakrájená
3
stroužky česneku, drcené
2
řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky
3
mrkve, nakrájené na ½cm kolečka
4
lžíce hladké mouky
600 ml
hovězího vývaru
400 ml
červeného vína
350 ml
vody
2
lžíce rajského protlaku
2
bobkové listy
1
lžička sušeného tymiánu
2
nové brambory, nakrájené na kostky
2 hrsti mraženého hrášku petrželka na ozdobu

Příprava

1
Rozehřejte v hlubokém silnostěnném kastrolu 1 lžíci oleje. Maso osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a zprudka ho opečte ze všech stran dohněda a nechte stranou.
2
Podle potřeby přidejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte řapíkatý celer a mrkev a opékejte 2 minuty. Zaprašte moukou a pomalu, za stálého míchání vlijte hovězí vývar.
3
Hned potom vlijte víno a vodu, vmíchejte rajčatový protlak a přidejte bobkové listy a tymián. Do kastrolu vraťte opečené maso a přiveďte k varu. Snižte plamen a zvolna vařte 1¼ hodiny.
4
Pak do hrnce přidejte brambory s hráškem a vařte ještě 15–20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Polévku podle potřeby osolte a opepřete, rozdělte do misek a ozdobte petrželkou.
5
Podávejte s čerstvým chlebem.