Čokoládové bochánky s ovocnou omáčkou, kterou po zimě vyprázdníte mrazák


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Zákusky
  • Konec plýtvání
Venku už začíná být hezky, sezonní ovoce a zelenina se brzy začnou postupně objevovat, takže je správný čas spotřebovat i ty poslední zásoby, které máme v mrazáku! Právě zamrazené ovoce můžete skvěle využít na tuhle omáčku. Hodí se k čokoládovým bochánkům, cheesecaku nebo třeba ovocným knedlíkům.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na omáčku
400 g
mraženého ovoce (já použil borůvky a jahody)
50 g
másla
kousek skořice
150 ml
portského vína (není nutné)
2 lžíce
cukru
2 lžičky
kukuřičného škrobu
šťáva z 1/2 pomeranče
voda (na podlití dle potřeby)

Na bochánky
200 g
kvalitní hořké čokolády (aspoň 70 procent kakaa)
150 g
krupicového cukru
6
vajec
200 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70 procent kakaa) 150 g krupicového cukru 6 vajec 100 g hladké mouky 200 g změklého másla
100 g
hladké mouky
200 g
změklého másla

Na servírování
200 g
zakysané smetany nebo crème fraîche

Příprava

1

Do rendlíku dejte ovoce, cukr, trochu vody, skořici, případně víno a vše asi 5 minut povařte. Dle potřeby zahustěte kukuřičným škrobem. Ochutnejte a dochuťte cukrem a pomerančovou šťávou. Na úplný konec do omáčky přidejte kousek másla a počkejte, až zchladne.

Škoda nevědět: Do omáčky se hodí i další ovoce, co máte v mrazáku: višně, třešně nebo maliny. Nebojte se přihodit ani zbytky ovoce, které máte po ruce, třeba kostičky jablek nebo hrušek.

2

Formu na muffiny, případně zapékací mističky, vymažte máslem a vysypte menším množstvím mouky. Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela.

Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky, nasypte ji do připravené mísy a nechte rozpustit.

3

Přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotného těsta. Pak mísu odstavte z vodní lázně, třeba na složenou utěrku.

Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlí a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.

4

Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte taky mouku. Míchejte, dokud nedostanete hladké, středně husté těsto.

Takto připravené těsto rozlijte do vymazané formy a pečte asi 15 až 20 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte bochánky vychladnout.

5

Bochánky servírujte s pěknou dávkou ovocné omáčky a lžící smetany. Klidně ještě mírně vlažné!