Čokoládové bochánky s ovocnou omáčkou, kterou po zimě vyprázdníte mrazák


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Zákusky
  • Konec plýtvání
Venku už začíná být hezky, sezonní ovoce a zelenina se brzy začnou postupně objevovat, takže je správný čas spotřebovat i ty poslední zásoby, které máme v mrazáku! Právě zamrazené ovoce můžete skvěle využít na tuhle omáčku. Hodí se k čokoládovým bochánkům, cheesecaku nebo třeba ovocným knedlíkům.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na omáčku
  • 400 g
    mraženého ovoce (já použil borůvky a jahody)
  • 50 g
    másla
  • kousek skořice
  • 150 ml
    portského vína (není nutné)
  • 2 lžíce
    cukru
  • 2 lžičky
    kukuřičného škrobu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • voda (na podlití dle potřeby)

Na bochánky
  • 200 g
    kvalitní hořké čokolády (aspoň 70 procent kakaa)
  • 150 g
    krupicového cukru
  • 6
    vajec
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70 procent kakaa) 150 g krupicového cukru 6 vajec 100 g hladké mouky 200 g změklého másla
  • 100 g
    hladké mouky
  • 200 g
    změklého másla

Na servírování
  • 200 g
    zakysané smetany nebo crème fraîche

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Do rendlíku dejte ovoce, cukr, trochu vody, skořici, případně víno a vše asi 5 minut povařte. Dle potřeby zahustěte kukuřičným škrobem. Ochutnejte a dochuťte cukrem a pomerančovou šťávou. Na úplný konec do omáčky přidejte kousek másla a počkejte, až zchladne.

    Škoda nevědět: Do omáčky se hodí i další ovoce, co máte v mrazáku: višně, třešně nebo maliny. Nebojte se přihodit ani zbytky ovoce, které máte po ruce, třeba kostičky jablek nebo hrušek.

  2. accessibility.recipes.cookingstep

    Formu na muffiny, případně zapékací mističky, vymažte máslem a vysypte menším množstvím mouky. Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela.

    Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky, nasypte ji do připravené mísy a nechte rozpustit.

  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotného těsta. Pak mísu odstavte z vodní lázně, třeba na složenou utěrku.

    Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlí a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.

  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte taky mouku. Míchejte, dokud nedostanete hladké, středně husté těsto.

    Takto připravené těsto rozlijte do vymazané formy a pečte asi 15 až 20 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte bochánky vychladnout.

  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Bochánky servírujte s pěknou dávkou ovocné omáčky a lžící smetany. Klidně ještě mírně vlažné!