Borůvkové semifreddo


Příprava
30 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

500 g
směsi borůvek a ostružin
8 ml
vody
4
lžíce krupicového cukru
0.5
sáčku vanilkového cukru
šťáva a kůra z 1 citronu
čtvrt lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku
480 g
smetany ke šlehání, vychlazené
5
žloutků
200 g
krupicového cukru
další borůvky na ozdobu

Příprava

1
Smíchejte v kastrolu borůvky a ostružiny s vodou, oběma cukry, citronovou šťávou i kůrou a přiveďte k mírnému varu. Vařte 15–20 minut, až směs zhoustne. Sundejte z plotýnky, vmíchejte skořici, muškátový oříšek a nechte vychladnout.
2


Formu o objemu zhruba 1,5 litru vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Ušlehejte smetanu do polotuha a dejte ji do ledničky.

3
Žloutky s cukrem dejte do velké žáruvzdorné mísy, položte ji na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 4–5 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Sundejte ji z vodní lázně a šlehejte ještě 5 minut.
4
Ušlehanou smetanu opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
5
Vlijte třetinu hmoty do připravené formy a na ni naneste třetinu borůvek a ostružin. Špičkou nože vytvořte „mramorový“ efekt. Vrstvy opakujte. Formou zatřeste, abyste odstranili vzduch, zakryjte ji fólií a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku, ještě lépe přes noc.
6
Před podáváním nechte semifreddo 15 minut v pokojové teplotě. Vyjměte ho z formy, ozdobte borůvkami a podávejte.