Dort z jahod a heřmánku


Příprava
20 min
Hotovo za
45 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na dort
  • 180 ml
    řepkového oleje
  • 90 g
    jogurtu řeckého typu
  • 2
    vejce
  • 300 g
    krupicového cukru
  • 0.5
    lžíce vanilkového cukru
  • 270 ml
    podmáslí
  • 360 g
    hladké mouky
  • 0.5
    lžičky jedlé sody
  • 0.5
    lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3
    lžíce jahodového džemu
  • med na pokapání
  • 230 g
    jahod, nakrájených na plátky + další jahody na ozdobu
  • čerstvé heřmánkové květy na ozdobu (nemusí být)

Na heřmánkový krém
  • 450 ml
    smetany ke šlehání
  • 6
    sáčků heřmánkového čaje
  • 230 g
    čerstvého smetanového sýra, např. Lučiny
  • 40 g
    moučkového cukru

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vyložte 3 dortové formy o průměru 20 centimetrů pečicím papírem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Prošlehejte v míse olej, jogurt, vejce, krupicový i vanilkový cukr a podmáslí. Vmíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Nakonec jen tak ledabyle vmíchejte jahodový džem. Těsto rozdělte do dortových forem a pečte 28–30 minut. Korpusy nechte zcela vychladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsně pod bod varu zahřejte v rendlíku polovinu smetany. Sundejte z plotýnky, ponořte do ní čajové sáčky, přikryjte a nechte 5–10 minut louhovat. Pak sáčky vyjměte a smetanu nechte zcela vychladnout v lednici.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Vyšlehejte v robotu dohladka a dotuha čerstvý sýr se zbylou smetanou a cukrem. 
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Každý korpus namažte ⅓ krému, pokapejte medem a rozdělte na ně jahody.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Vršek dortu můžete ozdobit ještě celými či přepůlenými  jahodami a/nebo dort posypat heřmánkovými květy.