Jahodové eklérky


Příprava
15 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 150 g
    hladké mouky
  • 75 ml
    mléka
  • 125 ml
    vody
  • 1
    lžíce krupicového cukru
  • 75 g
    másla + na vymazání plechu
  • 3
    vejce
  • 1
    žloutek + trocha mléka
  • šlehačka a moučkový cukr na ozdobu
  • 5
    jahod, očištěných a nakrájených na plátky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mouku prosejte do mísy. Mléko, vodu, cukr a máslo přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotýnky a vsypte najednou všechnu mouku. Míchejte, až se těsto nebude přichytávat hrnce. Ještě chvíli míchejte, aby těsto trochu zchladlo, a postupně do něj zapracujte jedno vejce za druhým.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na pečicím papírem vyložený plech vytlačujte 12 centimetrů dlouhé a 1½ centimetru široké špalíčky, nechte mezi nimi dostatek místa. Žloutek rozmíchejte s trochou mléka a eklérky potřete.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte 50 minut. Že jsou upečené, nejlépe prověříte rozříznutím jednoho kousku, měly by být hezky nafouknuté a suché. Nechte vychladnout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Eklérky podélně rozřízněte, naplňte šlehačkou a plátky jahod. Vrchní díl pocukrujte.