Kořeněný švestkový kompot


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Přílohy

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 12
    švestek, podélně rozpůlených a vypeckovaných
  • 100 g
    krupicového cukru
  • 2
     lžíce vody
  • 1
    lžíce balzamikového nebo jablečného octa
  • 1
    lžička perníkového koření
  • 2
    svitky skořice
  • 2
    proužky pomerančové kůry
  • oblíbená zmrzlina k podávání

Na ořechovou posypku
  • 50 g
    hnědého cukru
  • 1
    lžička soli
  • 1
    lžička mleté skořice
  • špetka chilli koření
  • 1
    bílek
  • 1
    sáček vanilkového cukru
  • 300 g
    vlašských ořechů, nasekaných

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte všechny suroviny od švestek po pomerančovou kůru do hrnce a přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil. Přiklopte a vařte 5–10 minut, aby švestky změkly. Odstavte a odstraňte skořici a pomerančovou kůru.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si ořechovou posypku.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte cukr, sůl, skořici a chilli. Ve velké míse vyšlehejte do pěny bílek s vanilkovým cukrem. Vhoďte ořechy, vsypte ochucený cukr a dobře promíchejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ořechy rozložte na plech a pečte 40 minut, v polovině pečení je obraťte. Nechte zchladnout.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Kompot podávejte s oblíbenou zmrzlinou a ořechovou posypkou.