Kořeněný švestkový kompot


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Přílohy

Ingredience

Počet porcí
 
.

12
švestek, podélně rozpůlených a vypeckovaných
100 g
krupicového cukru
2
 lžíce vody
1
lžíce balzamikového nebo jablečného octa
1
lžička perníkového koření
2
svitky skořice
2
proužky pomerančové kůry
oblíbená zmrzlina k podávání

Na ořechovou posypku
50 g
hnědého cukru
1
lžička soli
1
lžička mleté skořice
špetka chilli koření
1
bílek
1
sáček vanilkového cukru
300 g
vlašských ořechů, nasekaných

Příprava

1
Dejte všechny suroviny od švestek po pomerančovou kůru do hrnce a přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil. Přiklopte a vařte 5–10 minut, aby švestky změkly. Odstavte a odstraňte skořici a pomerančovou kůru.
2
Připravte si ořechovou posypku.
3
Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
4
Smíchejte cukr, sůl, skořici a chilli. Ve velké míse vyšlehejte do pěny bílek s vanilkovým cukrem. Vhoďte ořechy, vsypte ochucený cukr a dobře promíchejte.
5
Ořechy rozložte na plech a pečte 40 minut, v polovině pečení je obraťte. Nechte zchladnout.
6
Kompot podávejte s oblíbenou zmrzlinou a ořechovou posypkou.