Lívance - základní recept


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na lívance
  • 240 g
    hladké mouky
  • 40 g
    krupicového cukru
  • 4
    lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 400 ml
    mléka
  • 60 g
    másla, rozpuštěného a vychladlého + navíc na smažení a přelití
  • 2
    lžičky vanilkového cukru
  • 1
    vejce

Na americké lívance
  • javorový sirup na přelití
  • kousek másla

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Promíchejte v míse mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte mléko, máslo, vanilkový cukr a vejce.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
     3. Rozšlehejte metlou do hustého těsta a nech­te ho chvilku odpočinout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    4. Rozehřejte pánev na střední teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla. Naběračkou vlijte přiměřené množství těsta.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    5. Lívance pomalu opékejte dozlatova, a až začnou na těstu vyskakovat bublinky (trvá to asi minutu), lívance obraťte a pokračujte v opékání ještě minutu. Před podáváním jako americké lívance je přelijte sirupem a poklaďte máslem.