Mazanec


Příprava
15 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké
PŘÍPRAVA: 15 MINUT | KYNUTÍ: 2 HODINY | PEČENÍ: 1 HODINA

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 250 ml
    mléka
  • 160 g
    krupicového cukru
  • 1 kostka
    droždí (42 g)
  • 50 g
    rozinek, propláchnutých
  • 2 lžíce
    rumu
  • 350 g
    hladké mouky + na podsypání
  • 150 g
    polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 130 g
    másla, rozehřátého
  • 3
    žloutky, prošlehané
  • 50 g
    mandlí, nasekaných
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1
    žloutek – prošlehaný
  • mandle na ozdobu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Zahřejte část mléka, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do hrníčku vsypte rozinky a zalijte je rumem, aby nabobtnaly.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V zadělávací míse promíchejte obě mouky a sůl. Přidejte rozehřáté máslo, žloutky, rozinky, mandle, citronovou kůru a nakonec kvásek. Těsto velmi důkladně propracujte, dobře to zvládne robot.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Hladké těsto zakryjte ohřátou utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj hezký bochánek, který přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout další hodinu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 200 °C. Mazanec potřete žloutkem, posypte ho mandlemi a dejte do trouby. Na 200 °C pečte jen 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte hodinu. Dostatečné upečení zkontrolujte špejlí: musí vyjít suchá.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotový mazanec nechte vychladnout na mřížce.