Ovocný koláč od Jaruš


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 600 g
    vypeckovaných švestek, rozpůlených nebo nakrájených na měsíčky

Na těsto
  • 300 g
    hladké mouky
  • 60 g
    krupicového cukru
  • 20 g
    droždí
  • 0.5
    sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2
    vejce
  • 6
    lžic oleje + špetka soli
  • 100 ml
    mléka
  • máslo na vymazání pekáčku

Na tvaroh
  • 1
    kostka (250 g) tučného tvarohu
  • 1
    žloutek
  • 2
    lžíce másla pokojové teploty
  • 0.5
    sáčku vanilkového pudinku
  • 1
    sáček vanilkového cukru
  • 2
    lžíce krupicového cukru

Na drobenku
  • 150 g
    hrubé mouky
  • 150 g
    krystalového cukru
  • 150 g
    másla pokojové teploty
  • mletá skořice podle chuti

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Z ingrediencí na těsto vypracujte hladkou a spíš tuhou hmotu. Těsto vymačkejte prsty do vymazaného pekáčku do tenkého plátu. Nechte odležet na teplém místě a zatím se pusťte do další přípravy.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ingredience na tvaroh vymíchejte dohladka, pokud bude směs příliš tuhá, přidejte mléko. Suroviny na drobenku propojte prsty do drobných hrudek.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu rozehřejte na 180 °C.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Na těsto v pekáčku rozetřete rovnoměrně tvaroh, na něj úhled­ně poskládejte nakrájené švestky slupkou dolů a posypte je drobenkou. Pečte 30–40 minut, až začnou okraje koláče zlátnout.