Paříž–Brest


Příprava
25 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na praliné
  • 80 g
    mandlí
  • 120 g
    lískových oříšků
  • 200 g
    krupicového cukru

Na odpalované těsto
  • 100 ml
    vody
  • 80 ml
    plnotučného mléka
  • 60 g
    másla
  • 2
    lžičky hnědého cukru
  • špetka soli
  • 110 g
    hladké mouky
  • 3
    vejce, prošlehaná
  • moučkový cukr a plátky mandlí na dokončení

Na krémovou náplň
  • 350 ml
    mléka
  • 4
    žloutky
  • 60 g
    krupicového cukru
  • 20 g
    hladké mouky
  • 20 g
    kukuřičného škrobu
  • 210 g
    másla, pokojové teploty
  • 240 g
    praliné

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Nejprve si připravte praliné. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte v ní 10 minut mandle a lískové oříšky. Vysypte je na utěrku, přikryjte je a dlaněmi rolujte, abyste z nich odstranili slupku. Nechte zchladnout. Na pánvi nechte zkaramelizovat cukr a vmíchejte do něj oříšky. Hmotu rozetřete do tenké vrstvy na silikonovou podložku nebo potravinářskou fólii a nechte zchladnout. Kousek si nechte na ozdobu, zbytek rozlámejte na kousky a zpracujte v robotu na hladkou pastu.


  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Na odpalované těsto přiveďte k varu vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotýnky a vsypte naráz všechnu mouku. Míchejte, dokud se těsto nepřestane přichytávat hrnce. Na chvilku vraťte na plotýnku a ještě chvíli míchejte. Pak nechte těsto trochu zchladnout a postupně do něj po jednom zapracujte vejce.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pečicí papír na plechu si zespodu nakreslete kruh o průměru 25 cm. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s trubičkou s větším otvorem a po obvodu nakresleného kruhu vytvořte dva soustředné kruhy z těsta vedle sebe a nakonec ještě jeden navrch.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Než plech dáte do trouby, posypte pruhy zlehka moučkovým cukrem a hustě plátky mandlí. Pečte 40 minut. Neotvírejte dvířka trouby, jinak těsto spadne! Upečený věnec nechte 15 minut v otevřené troubě.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatím pojďte na krém. Přiveďte k varu mléko. V míse nebo robotu vyšlehejte žloutky s cukrem, nakonec vmíchejte mouku a škrob. Do vaječného základu pomalu vlijte horké mléko, promíchejte. Směs dejte na sporák, přiveďte k varu a za stálého míchání 2 minuty vařte.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Vypněte plotýnku a vmíchejte 60 g másla. Krém naneste na tác vyložený potravinářskou fólií, přikryjte těsně druhým kusem fólie a nechte vychladnout.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak krém prošlehejte dohladka v robotu. Vmíchejte oříškovou pastu a 150 g másla a pokračujte ve šlehání, dokud nebudete mít hladký a nadýchaný krém.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Věnec rozřízněte, naplňte krémem, ozdobte odloženými oříšky v karamelu. Dejte do lednice, před podáváním pocukrujte.