Pečená dýně s medem a mandlemi


Příprava
25 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Předkrm

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 1
    máslová dýně, oloupaná, podélně rozpůlená a zbavená semínek
  • 1
    lžíce olivového oleje
  • 180 g
    tekutého medu
  • 2
     lžíce jablečného octa
  • hrst šalvějových listů
  • 80 g
    mandlí se slupkou, opražených a nasekaných
  • sůl a pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Polovinu dýně položte řeznou stranou na prkénko a podélně kolem dýně z obou stran položte hůlky k čínskému jídlu. Ostrým nožem nakrájejte v dýni zářezy zhruba 5 mm od sebe, hůlky zabrání tomu, abyste dýni úplně dokrojili.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Postup zopakujte s druhou polovinou dýně.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Poloviny dýně položte řeznou stranou na připravený plech. Pokapejte je olejem, obalte těsně alobalem a pečte zhruba hodinu.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak alobal odstraňte a pečte ještě 20 minut dozlatova.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte v rendlíku med, ocet a šalvějové listy. Přiveďte k mírnému varu a nechte 4–5 minut redukovat. Polovinou zálivky pokapejte dýni, šalvějové listy zastrkejte do zářezů a pečte ještě 5–10 minut.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Před podáváním posypte mandlemi, osolte, opepřete a zakápněte zbylou zálivkou.