Bramborový věnec s bylinkami


Příprava
60 min
Hotovo za
85 min
Obtížnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Předkrm
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 1 kg
    soli + 1,5 kg brambor
  • 370 ml
    mléka
  • 75 g
    másla, nakrájeného
  • 1.5
    lžíce krupicového cukru
  • 1.5
    sáčku sušeného droždí
  • 670 g
    hladké mouky + na podsypání
  • 3
    vejce + ½ lžičky soli
  • 2
    hrsti petrželky, nasekané najemno
  • hrst rozmarýnových lístků, nasekaných najemno
  • hrst tymiánových lístků
  • 80 g
    olivového oleje

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Nasypte sůl do pekáčku a rozložte na ni brambory. Propíchejte je jehlou na špízy a hodinu pečte doměkka.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak brambory rozpulte a vydlabejte dužinu do mísy. Slupky vyhoďte.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco brambory chladnou, nalijte polovinu mléka do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Sundejte z plotýnky a nech­te v mléce rozpustit máslo. Dolijte zbývající mléko a vsypte cukr, přidejte kvasnice a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Smíchejte v robotu mouku, vejce, sůl, kvásek a brambory a vypracujte hladké a pružné těsto. Přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte 30 minut kynout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto rozdělte na asi 34 kousků.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a nechte ho zhruba 3 cm přesahovat přes okraj. Doprostřed formy dejte malou zapékací misku či formičku potřenou tukem, aby vznikl střed věnce.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte bylinky s olivovým olejem, obalujte v nich kousky těsta a skládejte je do formy. Nechte ještě 30 minut kynout.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte 25 minut dozlatova.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Vyndejte zapékací misku, nechte 5 minut chladnout, pak vyklopte.