Bramborová litina s houbami a sušenými švestkami


Příprava
30 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
Litina je recept, který se hodně dělal třeba u nás na jihu Čech. V podstatě jde o nadýchanou bramborovou placku. Kombinace se švestkami a houbami není úplně typická, ale uvidíte, že chuť hub a sladkost švestek si spolu budou skvěle rozumět. Klasické recepty, kam se dávají jen čerstvé brambory jsem trochu upravil a doplnil taky o zbytek těch vařených, které mi zbyly v lednici.

Ingredience

Počet porcí
 
.

500 ml
mléka
7 g
sušeného droždí
1 lžička
cukru
3 lžíce
sádla
300 g
uzeného boku nebo plece
250 g
syrových brambor
250 g
vařených brambor
1 velká hrst
sušených hub
1 hrst
sušených švestek bez pecky
3
stroužky česneku (nebo lžíce sušeného mletého)
400 g
hrubé mouky
2
vejce
sůl, pepř
velká lžička
sušené majoránky
1 velká lžíce
máku

Příprava

1
Nejprve si připravte kvásek - 100 ml vlažného mléka promíchejte s droždím, lžičkou cukru a nechte asi 10 minut odpočinout. V pánvi rozehřejte lžíci sádla, přidejte na malé kostky nakrájené maso a 1-2 minuty restujte, až se zbarví. Houby namočte do horké vody, aby změkly.
2
Syrové brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Poté je přesuňte do vyšší misky, přidejte nastrouhané vařené brambory, utřený česnek, sůl, pepř, mouku, vejce, uzené maso i s tukem, zbylé mléko, švestky, houby (bez vody) a mezi prsty promnutou majoránku. Nakonec přilijte připravené droždí a vše pečlivě promíchejte.
3
Misku zakryjte a nechte těsto vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zapněte troubu na 190°C. Pekáč (velikost cca 20 x 40 cm) vymažte zbylým sádlem, posypte mákem a přesuňte do něj připravené těsto. Poté dejte pekáč do trouby. Zhruba po 30 minutách by měl být povrch těsta krásně nazlátlý a křupavý. Před podáváním nechte litinu trochu zchladnout.
4

Na servírování

Litinu můžete podávat se salátem z kysaného zelí, okurkou, klasickým zelným salátem, nebo třeba pár lístky rukoly ochucené citronem a olejem.
5

Škoda nevědět: 

Vyzkoušejte klidně i variantu bez uzeného masa, jen s houbami a švestkami. Když použijete místo čerstvého česneku ten mletý sušený, jídlo pak bude snáze stravitelné i pro ty, kteří mají s česnekem normálně problém.