Bramborová litina s houbami a sušenými švestkami


Příprava
30 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
Litina je recept, který se hodně dělal třeba u nás na jihu Čech. V podstatě jde o nadýchanou bramborovou placku. Kombinace se švestkami a houbami není úplně typická, ale uvidíte, že chuť hub a sladkost švestek si spolu budou skvěle rozumět. Klasické recepty, kam se dávají jen čerstvé brambory jsem trochu upravil a doplnil taky o zbytek těch vařených, které mi zbyly v lednici.

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 500 ml
    mléka
  • 7 g
    sušeného droždí
  • 1 lžička
    cukru
  • 3 lžíce
    sádla
  • 300 g
    uzeného boku nebo plece
  • 250 g
    syrových brambor
  • 250 g
    vařených brambor
  • 1 velká hrst
    sušených hub
  • 1 hrst
    sušených švestek bez pecky
  • 3
    stroužky česneku (nebo lžíce sušeného mletého)
  • 400 g
    hrubé mouky
  • 2
    vejce
  • sůl, pepř
  • velká lžička
    sušené majoránky
  • 1 velká lžíce
    máku

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve si připravte kvásek - 100 ml vlažného mléka promíchejte s droždím, lžičkou cukru a nechte asi 10 minut odpočinout. V pánvi rozehřejte lžíci sádla, přidejte na malé kostky nakrájené maso a 1-2 minuty restujte, až se zbarví. Houby namočte do horké vody, aby změkly.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Syrové brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Poté je přesuňte do vyšší misky, přidejte nastrouhané vařené brambory, utřený česnek, sůl, pepř, mouku, vejce, uzené maso i s tukem, zbylé mléko, švestky, houby (bez vody) a mezi prsty promnutou majoránku. Nakonec přilijte připravené droždí a vše pečlivě promíchejte.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Misku zakryjte a nechte těsto vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zapněte troubu na 190°C. Pekáč (velikost cca 20 x 40 cm) vymažte zbylým sádlem, posypte mákem a přesuňte do něj připravené těsto. Poté dejte pekáč do trouby. Zhruba po 30 minutách by měl být povrch těsta krásně nazlátlý a křupavý. Před podáváním nechte litinu trochu zchladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Na servírování

    Litinu můžete podávat se salátem z kysaného zelí, okurkou, klasickým zelným salátem, nebo třeba pár lístky rukoly ochucené citronem a olejem.
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Škoda nevědět: 

    Vyzkoušejte klidně i variantu bez uzeného masa, jen s houbami a švestkami. Když použijete místo čerstvého česneku ten mletý sušený, jídlo pak bude snáze stravitelné i pro ty, kteří mají s česnekem normálně problém.