Brambory zapečené s celerem


Příprava
30 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 50 g
    másla + na vymazání nádoby
  • 2
    velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • sůl a pepř
  • 1
    lžička hnědého cukru Karlova koruna
  • 500 ml
    mléka BONI
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2
    stroužky česneku, nasekané najemno
  • 5
    snítek tymiánu, nasekaných
  • 300 ml
    smetany ke šlehání BONI
  • 450 g
    celeru, oloupaného, uvařeného a nakrájeného na plátky
  • 1.25 kg
    stejně velkých brambor OD ČESKÝCH FARMÁŘŮ, uvařených a nakrájených na tenké plátky
  • 50 g
    sýru Grana Padano SAN FABIO, nastrouhaného

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Zapékací nádobu o rozměrech 35×24 cm vymažte máslem. V pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm cibuli dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte cukr a opékejte ještě 5–10 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím ohřejte mléko s muškátovým oříškem, česnekem a tymiánem, osolte a opepřete. Jakmile se začne vařit, vlijte smetanu a sundejte z plotny.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakrájený předvařený celer rozložte na dno zapékací formy. Přelijte polovinou mléčné směsi a navrch rozprostřete cibuli. Jako další vrstvu rozložte do vějíře bramborové plátky, zalijte zbylou mléčnou směsí, posypte nastrouhaným sýrem a pečte ½ hodiny.