Čokoládový banánový chlebíček


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na chlebíček
  • 300 g
    hladké mouky
  • 1 malá lžička
    jedlé sody
  • 1 plná lžička
    prášku do pečiva
  • 150 g
    třtinového cukru
  • 150 g
    změklého másla
  • 80 g
    kakaa
  • 1
    vanilkový cukr
  • 3
    vejce
  • 4
    přezrálé banány
  • 100 ml
    mléka
  • 150 g
    hořké čokolády
  • hrst nesolených arašídů

Na servírování
  • hrst nesolených arašídů
  • 50 g
    hořké čokolády

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu vyhřejte na 170 stupňů a formu na srnčí hřbet (nebo jinou podobnou) vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V jedné míse promíchejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Ve druhé míse zase začněte šlehat změklé máslo společně s cukrem. Po chvíli přidejte kakao a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud nevznikne jemný krém. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy je opět dobře zašlehejte.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Banány oloupejte a vidličkou rozmačkejte na kaši. Jakmile budou připravené, tak je postupně přidávejte do směsi na chlebíček. Nakonec přilijte také mléko dle potřeby a přisypte mouku s druhé mísy. Těsto by mělo být relativně husté. Čokoládu nasekejte na malé kousky a téměř všechnu ji ručně zamíchejte těsta. Hotové těsto pak vlijte do vymazené formy, povrch dozdobte zbylou čokoládou a oříšky.
  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Banánový chlebíček pečte asi 60 minut, nebo dokud z těsta nevytáhnete téměř čistou špejly. Po upečení nechte chlebíček minimálně 30 minut odpočinout.

    Škoda nevědět: Čokoládu nejsnáze rozpustíte tak, když do hrnce dáte trochu vody, na hrnec postavíte skleněou mísu, která má větší průměr než hrnec, takže se dnem nedotýká vody, čokoládu dáte do mísy a při střední teplotě a za občasného míchání ji v míse nad hrnec rozpustíte.
    Nakonec do čokolády můžete přidat ještě kousek másla. Máslo čokoládu zjemní a dodá jí lesk.