Domácí zelňačka


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 1
    lžíce sádla
  • 1
    velká cibule, nakrájená najemno
  • 2
    nožičky uherské klobásy, nakrájené na kolečka, nebo anglické slaniny, nakrájené na kostky
  • 2
    stroužky česneku, drcené
  • 2
    lžíce mleté sladké papriky
  • 3
    větší brambory, oloupané, nakrájené na kostky
  • 2
    bobkové listy
  • 4
    kuličky nového koření
  • sůl a pepř
  • 1 l
    vody
  • 500 g
    kysaného zelí, propláchnutého, nakrájeného
  • 2
     lžíce másla
  • 2
    lžíce hladké mouky
  • pažitka nebo čerstvá petrželka k podávání
  • zakysaná smetana k podávání

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozpalte sádlo v hrnci a nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte klobásu a nechte ji osmahnout, aby pustila trochu tuku.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte česnek, mletou papriku a nechte malou chvilku opéct. Vsypte nakrájené brambory, promíchejte se základem, přidejte koření a zalijte vodou. Nechte vařit 10 minut, pak přidejte zelí a vařte 20 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatím si udělejte jíšku: rozehřejte máslo a vsypte do něj mouku, vymíchejte řídkou jíšku, ještě teplou ji vlijte do vařící polévky. Po 5 minutách šťouchadlem trošku rozdrobte brambory.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Můžete podávat posypané pažitkou či petrželkou, případně s kopečkem zakysané smetany.