Francouzské brambory


Příprava
20 min
Hotovo za
35 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 100 g
    másla
  • 1 kg
    brambor, vařených ve slupce
  • 4
    vejce, vařená natvrdo
  • 3
    vejce
  • 200 ml
    smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 200 g
    uzeného masa, vařeného, nakrájeného na kousky
  • 1
    větší cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 50 g
    strouhaného sýru
  • kyselé okurky k podávání

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno větší zapékací mísy s víkem nebo pekáčku poklaďte tenkými plátky z části másla. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Brambory i vejce natvrdo oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Syrová vejce rozšlehejte v misce a přimíchejte smetanu a sůl s pepřem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    A začněte skládat. Brambory potřebujete na 3 vrstvy, ostatní na 2 vrstvy. První vrstva jsou brambory. Na ně vrstva vařených vajec – tu osolte a opepřete, pak přidejte uzené maso a nakonec cibuli. Následuje další vrstva brambor, na ni dejte pár plátků másla, pak znovu vejce, sůl a pepř… stejně jako v minulém kole. Zakončete třetí vrstvou brambor, na ni položte pár posledních plátků másla, sůl a pepř a pekáček dejte na 10 minut do trouby.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak ho na chvíli vysuňte a obsah zalijte rozšlehanými vejci se smetanou. Nechte si ale tak čtvrtinu množství vaječné směsi, do ní zamíchejte sýr, a když brambory začnou navrchu zlátnout, zalijte je zbytkem vajec se sýrem. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte, až je horní vrstva „křupavá“. Podávejte s kyselými okurkami.