Mix gril se salátem z grilované zeleniny a starého pečiva


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
Za všeho nejradši griluju rozhodně maso, upřímně, grilovačku bez pořádného steaku si ani nedovedu představit. Taky proto v tomhle receptu griluju zároveň vepřové a hovězí. Aby ale jídlo bylo trochu odlehčené, zvolil jsem jako přílohu salát, který skvěle pojme pomačkanou, „jetou“ i přezrálou zeleninu a překvapivě taky starý chleba!

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na maso
1 kg
krkovice
1 kg
hovězího rib-eye steaku
4 lžíce
rostlinného oleje

Na salát
6
rajčat
0.5
velkého lilku
1
cuketa
2
papriky
4 plátky
staršího chleba
1 velká hrst
lístků bazalky
6 lžic
olivového oleje
6
sůl, pepř
2
citrony
150 g
fety nebo balkánského sýra

Příprava

1

Gril rozpalte na plné pecky, maso oboustranně potřete olejem a prudce, rovněž z obou stran zatáhněte na místě, kde bude gril nejvíce žhavý. Poté maso dejte trochu bokem – na slabší žár – a za občasného otáčení grilujte podle výšky 3 až 6 minut.

 

2
Rajčata přepulte, lilek a cuketu nakrájejte na plátky, papriky na nudličky. Zeleninu opepřete, zakápněte 3 lžícemi oleje a promíchejte. Poté ji ugrilujte společně s masem a plátky chleba.
3
Jakmile se zelenina zbarví a změkne, dejte ji na talíř, přidejte k ní natrhaný opečený chleba, osolte, opepřete, zakápněte citronem, zbylým olejem a salát promíchejte. Nakonec zeleninu posypte fetou a lístky bazalky a salát dejte na stůl.
4

Škoda nevědět:

Pokud chcete, můžete jídlo doplnit grilovaným bílým chřestem. Ten stačí oloupat, zakápnout olejem, ugrilovat doměkka (zabere to asi 10 minut) a nakonec dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou a ještě trochou olivového oleje.
5

Nakonec hotové a odpočinuté maso nakrájejte na tenké plátky, dejte na prkénko a přesuňte na stůl k salátu. Přidejte ještě sklenku vína a pusťte se do toho!