Hovězí roštěná s bramborovými knedlíky


Příprava
20 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na omáčku
  • 600 g
    hovězí roštěné, nakrájené na 4 stejné plátky
  • sůl a pepř
  • 2
    lžíce plnotučné hořčice
  • 100 g
    hladké mouky
  • 100 g
    sádla
  • 100 g
    slaniny, nakrájené na kostky
  • 2
    velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 l
    hovězího vývaru
  • hladká mouka na případné zahuštění

Na bramborové knedlíky
  • 1 kg
    brambor, uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
  • 300 g
    hrubé mouky
  • 30 g
    krupičky
  • 1
    vejce
  • sůl
  • máslo na potření

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte masem a omáčkou. Roštěnky po obvodu několikrát nařízněte, aby se při opékání nekroutily. Osolte je a opepřete. Potřete je hořčicí a protáhněte moukou.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200°C.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte slaninu a cibuli a opékejte vše dozlatova. Slaninu i cibuli pak vyndejte děrovanou naběračkou a na tuku rychle opečte roštěnky obalené v mouce.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si pekáček a do něj vložte cibuli i slaninu, tuk a roštěnky. Podlijte je tak pětinou vývaru, dejte do trouby a pečte. Pokud máte dost času, teplotu trouby snižte na 160–180 °C a pečte pomalu a průběžně podlévejte vývarem. Krásně měkké a šťavnaté roštěnky vyndejte z pekáčku a odložte stranou. Šťávu z pekáčku přelijte do kastrolu i s přípečky usazenými na stěnách pekáčku, chcete-li, přeceďte přitom omáčku přes síto. Dochuťte ji. Pokud je omáčky málo, zalijte dalším vývarem a zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vývaru.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    V průběhu pečení roštěnek se dejte do knedlíků. V širším hrnci přiveďte k varu vodu. Dejte nastrouhané brambory do mísy a přimíchejte všechny ingredience kromě másla. Propracujte je v hladké těsto, ze kterého vytvarujte 2 nebo 3 šišky podle šířky hrnce. Vařte je ve vroucí osolené vodě 20 minut, po 10 minutách otočte. Vyndejte z vody a potřete trochu máslem. Krájejte nití.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    A je hotovo. Jen vše upravit na talíře a donést na stůl.