Jablečný koláč se šlehačkou


Příprava
25 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
  • 4
    vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1
    sáček vanilkového cukru
  • 200 g
    krupicového cukru
  • 120 ml
    oleje
  • 130 ml
    vody
  • 1
    sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g
    hladké mouky

Na náplň
  • 1 kg
    jablek, oloupaných, zbavených jádřince, nakrájených nadrobno
  • 150 g
    krupicového cukru
  • 2
    sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 200 ml
    vody na případné rozředění

Na ozdobu
  • smetana ke šlehání
  • skořicový cukr

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Žloutky vyšlehejte s oběma cukry a postupně přidávejte zbylé ingredience kromě bílků. Vypracujte hladké těsto. Z bílků vyšlehejte sníh, který opatrně, po malých dávkách vmíchejte do těsta. To rovnoměrně vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím dejte do hrnce jablka a cukr a rozvařte je. Těsně předtím, než změknou, je zasypte pudinkovým práškem a podle potřeby rozřeďte vodou. Nechte mírně projít varem. Tuto náplň rozetřete na upečené těsto a nech­te vychladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Až jablečná náplň vychladne, potřete ji ušlehanou smetanou a ozdobte skořicovým cukrem.