Jarní špagety s citronovým pestem


Příprava
20 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Těstoviny
  • Hlavní chody
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na citronové pesto
hrst čerstvých bazalkových lístků
2
lžíce citronové šťávy
1
lžička citronové kůry
1
stroužek česneku, rozdrcený
30 g
sýru Grana Padano, nastrouhaného
hrst mandlí
60 ml
olivového oleje
sůl a pepř

Na špagety
2
lžíce olivového oleje
1
červená cibule, nakrájená najemno
4
výhonky chřestu, nakrájené na 5cm kousky
3
mrkve, podélně rozpůlené a nakrájené na 5cm kousky
hrst zelených fazolek
5
ředkviček, nakrájených na tenké plátky
2
stroužky česneku, nasekané
2
plné hrsti baby špenátu
240 ml
zeleninového vývaru
400 g
špaget
2
lžíce citronové šťávy
hrst bazalkových lístků, nasekaných
nastrouhaný sýr Grana Padano a citronová kůra k podávání

Příprava

1

Do nádoby mixéru dejte bazalku, citronovou šťávu i kůru, česnek, sýr Grana Padano a mandle. Mixujte a postupně přilévejte olivový olej. Hotové pesto dochuťte solí a pepřem.


2
V hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm doměkka cibuli, chřest, mrkev, fazolky a ředkvičky. Snižte plamen, přidejte česnek a špenát a ještě 1–2 minuty opékejte. Do pánve vlijte vývar a nechte zvolna 5–10 minut vařit.
3
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a slijte je. Spolu s připraveným pestem, citronovou šťávou a bazalkou je vmíchejte do zeleniny a nechte prohřát.
4
Posypejte nastrouhaným sýrem, ozdobte najemno nastrouhanou citronovou kůrou a podávejte.