Odstraňte z hlávky svrchní listy, rozkrojte ji na půl a vykrojte košťál, zbytek nakrouhejte do velké nádoby a osolte.
2
Pokud máte rádi v zelí koření, přisypte ještě kmín, hořčičné semínko nebo křen.
3
Menší množství zvládnete ručně promíchat a promačkat, větší pošlapejte.
4
Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu, a pak ho postupně plňte po vrstvách, které vždycky upěchujte, do nádoby na kvašení.
5
Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí zůstat pod hladinou, aby k němu nemohl vzduch. Kvašení trvá 2–3 týdny při teplotě kolem 15 °C.
6
Pokud budete nakládat více než 1 kilogram, počítejte s tím, že vždy přidáváte 2 procenta soli.
Ingredience
Počet porcí
.
1 kg
hlávkového podzimního zelí
20 g
soli
Příprava
1
Odstraňte z hlávky svrchní listy, rozkrojte ji na půl a vykrojte košťál, zbytek nakrouhejte do velké nádoby a osolte.
2
Pokud máte rádi v zelí koření, přisypte ještě kmín, hořčičné semínko nebo křen.
3
Menší množství zvládnete ručně promíchat a promačkat, větší pošlapejte.
4
Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu, a pak ho postupně plňte po vrstvách, které vždycky upěchujte, do nádoby na kvašení.
5
Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí zůstat pod hladinou, aby k němu nemohl vzduch. Kvašení trvá 2–3 týdny při teplotě kolem 15 °C.
6
Pokud budete nakládat více než 1 kilogram, počítejte s tím, že vždy přidáváte 2 procenta soli.