Karamelizované pečené zelí


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 6
     lžic rajčatového protlaku
  • 3
    stroužky česneku, prolisované
  • 1.5
    lžičky drceného kmínu
  • 1
    lžička chilli vloček
  • 1
    střední hlávka zelí
  • olivový olej
  • sůl
  • hrst kopru nebo petrželky, nasekaná
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana k podávání

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte v misce protlak, česnek, kmín a chilli vločky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Zelí rozkrojte podélně na poloviny a pak každou polovinu podélně na 4 klínky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozpalte v hlubší pánvi vhodné do trouby 2 lžíce oleje a postupně opečte zelí z obou stran, z každé strany zhruba 4 minuty. Osolte a odložte na talíř.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Do pánve přidejte trochu oleje a vlijte ochucený rajčatový protlak. Za stálého míchání ho nechte 2–3 minuty mírně bublat, až trochu ztmavne. Vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky pánve, podle chuti osolte a přiveďte k varu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Do pánve rozložte klínky zelí, dejte do trouby a pečte 40–50 minut, v polovině pečení zelí otočte. Tekutina by se měla téměř vsáknout a zelí by mělo být měkké a na okrajích opečené.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Posypte koprem a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou.