Karamelizované pečené zelí


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

6
 lžic rajčatového protlaku
3
stroužky česneku, prolisované
1.5
lžičky drceného kmínu
1
lžička chilli vloček
1
střední hlávka zelí
olivový olej
sůl
hrst kopru nebo petrželky, nasekaná
řecký jogurt nebo zakysaná smetana k podávání

Příprava

1
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte v misce protlak, česnek, kmín a chilli vločky.
2
Zelí rozkrojte podélně na poloviny a pak každou polovinu podélně na 4 klínky.
3
Rozpalte v hlubší pánvi vhodné do trouby 2 lžíce oleje a postupně opečte zelí z obou stran, z každé strany zhruba 4 minuty. Osolte a odložte na talíř.
4
Do pánve přidejte trochu oleje a vlijte ochucený rajčatový protlak. Za stálého míchání ho nechte 2–3 minuty mírně bublat, až trochu ztmavne. Vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky pánve, podle chuti osolte a přiveďte k varu.
5
Do pánve rozložte klínky zelí, dejte do trouby a pečte 40–50 minut, v polovině pečení zelí otočte. Tekutina by se měla téměř vsáknout a zelí by mělo být měkké a na okrajích opečené.
6
Posypte koprem a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou.