Naše vejce na kyselo


Příprava
10 min
Hotovo za
55 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 100 g
    másla
  • 2
    cibule, nakrájené nadrobno
  • 6
    bobkových listů
  • 8
    kuliček nového koření
  • 4
    lžíce hladké mouky
  • 3
    litry vody
  • 3
    až 4 lžíce octa
  • sůl
  • krupicový cukr podle chuti
  • 250 ml
    smetany ke šlehání
  • 8
    vajec

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V hrnci rozehřeju máslo, přidám cibuli, koření, lehce opeču, pak zasypu moukou, lehce opékám a za stálého míchání zaliju vodou.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Přivedu k varu, přidám ocet, dále osolím a osladím a vařím 45 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak omáčku přecedím do vyššího kastrolu a zase přivedu k varu. Omáčku okořením tak, aby byla sladkokyselá a přiměřeně slaná.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Teprve pak vliju do omáčky smetanu… Pokud se vám zdá omáčka řídká, zakvedlejte do smetany trochu mouky. Ocet jsem dal do omáčky dřív proto, aby se pak smetana nesrazila. Po krátkém povaření ztlumím teplotu, aby omáčka jen probublávala, a vyklepnu do ní vejce – každé do jiného místa. Omáčka se nesmí moc vařit, aby se vejce nerozvařila. Nechám vařit 10 minut, občas zamíchám, aby se vejce nechytla dna.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    A to je všechno. Podávám s bramborem na loupačku. Je to náš rodinný recept a všichni, kteří ho ochutnali, byli nadšení. Ať vám taky chutná!