Pečená zelenina s omáčkou ze starého chleba


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Konec plýtvání
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na zeleninu
3 ks
mrkve
3 ks
kořenové petržele
kousek
celeru
velká hrst
žampiónů
2 ks
šalotky
1 ks
cuketa
snítka
tymiánu
2 lžičky
mletého česneku
dle chuti
sůl, pepř
3 lžíce
rostlinného oleje

Na omáčku
300 g
starého kváskového chleba
1 ks
žluté cibule
4 ks
zralých rajčat
150 g
slunečnicových semínek, nebo ořechů (např. mandle, kešu)
1 ks
papriky
velká snítka
listové petržele a pažitky
2 lžíce
tekutý med
dle chuti
sůl, pepř
3 lžíce
rostlinného oleje
300 ml
vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
180 ml
rostlinného oleje
dle chuti
citronová šťáva (dle chuti)
3 lžičky
mletého česneku (nebo 5 stroužků čerstvého)

Na servis
bylinky (dle chuti)

Příprava

1
Nakrájejte chleba a jednu cibuli nahrubo. Chléb rychle opečte na pánvi, aby získal barvu. Přidejte cibuli, zakápněte olejem a pečte 8—10 minut při 200 °C.
2
Očištěnou, nahrubo nakrájenou zeleninu vložte na plech. Osolte, opepřete, přidejte tymián a mletý česnek. Přidejte olej a pečte 35 minut při cca 180 °C.
3
 Opečte na pánvi slunečnicová semínka.
4
Do hrnce přidejte nakrájená rajčata, papriku, tři kávové lžičky sušeného česneku, petržel, bazalku, pažitku a dvě lžíce medu.
5
Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a olej.
6

Vyjměte chléb a cibuli z trouby a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do hrnce se zeleninou a rozmixujte.


7
Podle potřeby přidejte vodu a šťávu z půlky citrónu.