Profiterolky se slaným karamelem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

75 ml
plnotučného mléka
100 ml
vody
2
lžičky hnědého cukru
špetka soli
50 g
másla
110 g
hladké mouky
2
vejce, prošlehaná

Na slaný karamel
100 g
hnědého cukru
150 ml
smetany ke šlehání
špetka soli
půl žloutku
150 g
másla, pokojové teploty

Na ozdobu
2
lžíce krupicového cukru
1
lžíce vody
slané arašídy, nasekané

Příprava

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Přiveďte k varu mléko, vodu, cukr, sůl a máslo. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotýnky a vsypte najednou všechnu mouku. Míchejte, až se těsto přestane přichytávat hrnce. Ještě chvíli míchejte, aby těsto trochu zchladlo, a postupně do něj po jednom zapracujte vejce.


2
Vláčné těsto přendejte do cukrářského sáčku bez trubičky. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kopečky velké jako vlašské ořechy, nechte mezi nimi dostatek místa. Pečte 30 minut, aby byly nafouknuté a zlaté. Nechte je vychladnout.
3
Na karamelovou náplň nasypte cukr na pánev a nechte zkaramelizovat. Vlijte smetanu, ztlumte plamen a dobře promíchejte. Vmíchejte sůl, žloutek a nakonec máslo. Náplň nechte alespoň hodinu zchladnout v lednici.
4
Upečené profiterolky rozřízněte na polovinu a naplňte karamelovou náplní.
5
Na ozdobu nasypte na pánev cukr a nechte zkaramelizovat, pak opatrně vlijte vodu a promíchejte. Polevou zalijte profiterolky a posypte arašídy.