Smetanový hrášek s máslovými bramborami a vejcem


Příprava
25 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na hrášek
50 g
hladké mouky
50 g
másla
50 ml
mléka
500 ml
vývaru
250 ml
smetany na vaření
1
lžíce krupicového cukru
1
lžíce octa
500 g
hrášku, čerstvého nebo mraženého
sůl a pepř
0.5
lžičky mletého muškátového oříšku
1 kg
malých nových brambor
60 g
másla na omaštění brambor

K podávání
5
vajec natvrdo, ohřátých před podáváním a pak oloupaných a rozpůlených
5
nožiček párků, nakrájených na kousky
2
lžíce rostlinného oleje

Příprava

1
Nasypte do hrnce mouku a zahřívejte, jakmile se rozvoní, přidejte máslo a vymíchejte jíšku. Přilévejte postupně a za stálého míchání mléko a vývar a nechte probublávat aspoň 40 minut, aby se mouka provařila. Pak přilijte smetanu.
2
Do rendlíku vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Cukr nechte v rendlíku rozpustit na karamel, přilijte k němu ocet a nechte vyvařit na třetinu původního objemu. 
3
Mezitím vsypte do omáčky z jíšky hrášek a nechte lehce provařit. Osolte, opepřete, ochuťte rozvarem z cukru a octa a přisypte muškátový oříšek.
4
Mezitím vydrhněte a uvařte brambory, slijte je, rozpulte, promíchejte v misce s máslem a osolte.
5
Zahuštěný hrášek rozdělte do misek nebo talířů. Přidejte máslové brambory a vejce. Pokud by vám scházelo maso, opečte si na oleji párky.
6
Můžete ozdobit nasekanou pažitkou či petrželkou.