Studený restaurant z červené řepy


Příprava
20 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 5
    středních čerstvých červených řep i s natí
  • 750 ml
    studené vody
  • 500 ml
    zeleninového vývaru
  • 1
    lžíce krystalového cukru
  • 300 ml
    podmáslí
  • 150 ml
    tučného bílého jogurtu
  • 1
    lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

K nasycení
  • 4
    vejce, vařená natvrdo, oloupaná, nakrájená na čtvrtky
  • kopr
  • 4
    ředkvičky, nakrájené na tenounké plátky
  • 100 g
    balkánského sýra, rozdrobeného

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Umyjte důkladně řepu, oloupejte ji a nastrouhejte.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte ji do hrnce a zalijte 750 ml vody či takovým množstvím, aby řepa byla potopená. Pomalu přiveďte k varu, pak snižte teplotu a opravdu pomalu vařte tak 20 minut. Až řepa změkne, přilijte vývar a přisypte lžíci cukru, promíchejte a nechte vychladnout odstavené nebo v ledničce. Předtím můžete, ale nemusíte řepu trochu rozmixovat tyčovým mixérem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Do studené polévky přidejte podmáslí a jogurt a promíchejte. Polévku ochutnejte, a pokud se vám zdá sladká, přikápněte trochu citronové šťávy. Ochuťte solí a pepřem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Polévku nalijte do talířů a ozdobte vařeným vejcem, kop­rem, ředkvičkami a balkánským sýrem. Polévku můžete doplnit také tenkými kolečky salátové okurky.