- 150 gmásla
- 2lžíce oleje
- 100 gšpeku
- 1 kgpravé nebo falešné hovězí svíčkové, v celku
- sůl a pepř
- 3mrkve, nastrouhané nahrubo
- 3petržele, nastrouhané nahrubo
- půl celeru, nastrouhaná nahrubo
- 2cibule, nakrájené
- 1snítka tymiánu
- 6kuliček nového koření
- 3bobkové listy
- 3lžíce plnotučné hořčice
- 1lžíce brusinek
- 1citron, zbavený kůry a pecek, rozkrojený na půl
- 3lžíce krupicového cukru
- 4lžíce octa
- 250 mlhovězího vývaru
- 200 gsmetany ke šlehání
- zavařené brusinky a nakrájený citron k podávání
- 350 mlvlažného mléka
- 20 gčerstvého droždí
- 1lžička krupicového cukru
- 1lžička soli
- 300 gpolohrubé mouky
- 200 ghrubé mouky
- 1vejce