Trdelník na ohni


Příprava
15 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 250 ml
    vlažného mléka
  • 21 g
    droždí
  • 100 g
    moučkového cukru
  • 40 g
    másla, pokojové teploty + na potření
  • 40 g
    sádla, pokojové teploty
  • 2
    vejce
  • 500 g
    polohrubé mouky
  • špetka soli
  • krystalový cukr na posypání
  • mletá skořice na posypání

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozdrobte do poloviny mléka droždí, promíchejte s trochou cukru a nechte vzejít kvásek.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. V míse vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout, až zdvojnásobí objem
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatím rozpalte v ohništi tak deseticentimetrovou vrstvu dřevěného uhlí. Počkejte, až zbělá, a pak začne červenat.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pruh. Těsto namotejte třeba na klacek o průměru 4 centimetry. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na klacku je namotaný souvislý prstenec těsta.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt či držte nad ohněm v dostatečné výšce, aby se těsto pomalu opékalo dozlatova.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec posypte trdelník skořicí.