Čokoládové bochánky s ovocnou omáčkou, kterou po zimě vyprázdníte mrazák
Kategorie
Ingredience
Příprava
Do rendlíku dejte ovoce, cukr, trochu vody, skořici, případně víno a vše asi 5 minut povařte. Dle potřeby zahustěte kukuřičným škrobem. Ochutnejte a dochuťte cukrem a pomerančovou šťávou. Na úplný konec do omáčky přidejte kousek másla a počkejte, až zchladne.
Škoda nevědět: Do omáčky se hodí i další ovoce, co máte v mrazáku: višně, třešně nebo maliny. Nebojte se přihodit ani zbytky ovoce, které máte po ruce, třeba kostičky jablek nebo hrušek.
Formu na muffiny, případně zapékací mističky, vymažte máslem a vysypte menším množstvím mouky. Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela.
Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky, nasypte ji do připravené mísy a nechte rozpustit.
Přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotného těsta. Pak mísu odstavte z vodní lázně, třeba na složenou utěrku.
Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlí a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.
Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte taky mouku. Míchejte, dokud nedostanete hladké, středně husté těsto.
Takto připravené těsto rozlijte do vymazané formy a pečte asi 15 až 20 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte bochánky vychladnout.
Bochánky servírujte s pěknou dávkou ovocné omáčky a lžící smetany. Klidně ještě mírně vlažné!