Brambory zapečené s celerem


Příprava
30 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání

Ingredience

Počet porcí
 
.

50 g
másla + na vymazání nádoby
2
velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
sůl a pepř
1
lžička hnědého cukru Karlova koruna
500 ml
mléka BONI
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
2
stroužky česneku, nasekané najemno
5
snítek tymiánu, nasekaných
300 ml
smetany ke šlehání BONI
450 g
celeru, oloupaného, uvařeného a nakrájeného na plátky
1.25 kg
stejně velkých brambor OD ČESKÝCH FARMÁŘŮ, uvařených a nakrájených na tenké plátky
50 g
sýru Grana Padano SAN FABIO, nastrouhaného

Příprava

1
Předehřejte troubu na 180 °C.
2
Zapékací nádobu o rozměrech 35×24 cm vymažte máslem. V pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm cibuli dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte cukr a opékejte ještě 5–10 minut.
3
Mezitím ohřejte mléko s muškátovým oříškem, česnekem a tymiánem, osolte a opepřete. Jakmile se začne vařit, vlijte smetanu a sundejte z plotny.
4
Nakrájený předvařený celer rozložte na dno zapékací formy. Přelijte polovinou mléčné směsi a navrch rozprostřete cibuli. Jako další vrstvu rozložte do vějíře bramborové plátky, zalijte zbylou mléčnou směsí, posypte nastrouhaným sýrem a pečte ½ hodiny.