Grilované maso, salát z grilované zeleniny a česneková majonéza ze zbytků mléka


Příprava
20 min
Hotovo za
65 min
Obtížnost

Kategorie
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 1 kg
    kuřecích prsou s kůží nebo vepřové krkovice nebo panenky
  • podle chuti
    pečivo k podávání

NA MARINÁDU
  • 1 lžička
    drceného kmínu
  • 4 stroužky
    česneku, drcené
  • 1 lžička
    cukru
  • dle chuti
    sůl a pepř
  • 1 lžíce
    rostlinného oleje

NA ČESNEKOVOU MAJONÉZU
  • 1 lžička
    medu
  • 3 stroužky
    česneku, drcené
  • 1 lžička
    medu
  • dle chuti
    sůl a pepř
  • 600 ml
    rostlinného oleje
  • 150 ml
    mléka

NA SALÁT Z GRILOVANÉ ZELENINY
  • 1 ks
    cuketa, nakrájená na větší kusy
  • 4 ks
    papriky, červené a žluté, zbavené semínek, na širší pruhy
  • 2 ks
    červené cibule, oloupané, nakrájené na čtvrtky
  • 1 lžic
    bazalkového nebo rajčatového pesta
  • 80 g
    sušených rajčat, nasekaných
  • dle chuti
    sůl a pepř
  • 1 lžíce
    rostlinného oleje
  • 1 lžíce
    šťávy z citronu
  • pár
    lístků bazalky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Na marinádu smíchejte kmín, česnek, sůl, pepř a cukr. Kořenicí směs vetřete do masa ze všech stran a nechte pár hodin marinovat, nejlépe přes noc v lednici.
  2. accessibility.recipes.cookingstep

    Pak si připravte majonézu.

    Mléko, 100 ml oleje a česnek dejte do vysoké nádoby, jako bývá u tyčového mixéru. Nechte vše chvíli stát, aby se suroviny sladily na stejnou teplotu a majonéza se nesrazila. Pak zapněte tyčový mixér na nejmenší otáčky a pomalu přilévejte další olej. A mixujte, dokud nezapracujete všechen olej.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Majonéza pomalu získá krémovou konzistenci, stačí už jen dochutit: solí, pepřem, citronovou šťávou a medem. I majonézu nechte vychladit.
  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Na řadě je salát.

    Rozehřejte gril či grilovací pánev aspoň na 220 °C. Nakrájenou cuketu, papriky a cibuli promíchejte s olejem a grilujte, dokud nezměknou na skus. Paprice to bude trvat asi 7 minut, cuketa bude hotová za 4 minuty. Počkejte, až zelenina trochu zchladne, pak ji osolte, opepřete a v míse opatrně promíchejte s pestem.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Podle potřeby dolaďte citronem, přidejte sušená rajčata. Před podáváním nechte zeleninu chvíli odpočinout, ať se chutě dobře spojí, pak vmíchejte bazalku.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    A je čas na maso.

    Těsně před grilováním ho jemně potřete olejem. Dejte na prudce rozpálený gril nebo grilovací pánev, až se maso „zavře“, snižte plamen a opékejte 8–10 minut.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Podávejte s houskou, opečenou bagetou, plackou, chlebem…