Křehký jablečný koláč se sýrem a klobáskou


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Svačiny
  • Předkrm

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na koláč
1
listové těsto
4
lžíce zakysané smetany
čerstvé klobásky nebo kousek vinné klobásy
150 g
sýru s modrou plísní + pepř
1
vejce, rozšlehané, na potření
hrst rukoly na ozdobu

Na náplň
2
lžíce rostlinného oleje
5
cibulí, nakrájených na půlměsíčky
1
lžíce třtinového cukru
3
jablka, oloupaná, nakrájená na kousky
sůl a pepř
šťáva z ⅓ citronu

Příprava

1
Začněte náplní. Rozpalte v pánvi 2 lžíce oleje a opékejte na něm cibuli 4 minuty. Přisypte cukr, teplotu snižte na minimum a cibuli duste asi 15 minut, až bude mít karamelovou barvu. Přidejte jablka a 5 minut je prohřívejte. 0chuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
2
Troubu předehřejte na 190 °C.
3
Vyválejte listové těsto a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřete zakysanou smetanou, přidejte karamelizovanou cibuli s jablky, kousky klobásky, sýr a vše opepřete.
4
Okraje těsta potřete vajíčkem a koláč dejte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut, až budou okraje koláče hezky zlatavé. Koláč podávejte s pár lístky čerstvé rukoly.